Fundació Bancària “la Caixa”

Fundació creada l’any 2014 a partir de la reestructuració de la Caixa d’Estalvis i Pensions de Barcelona.

La reorganització de l’entitat fou la resposta a l’aprovació pel govern espanyol de la Llei de Caixes a instàncies de la Unió Europea, que entrà en vigor el desembre del 2013. La Fundació Bancària “la Caixa” assumí íntegrament la gestió de l’obra social de l’antiga caixa d’estalvis i en segregà els negocis bancaris a través de CriteriaCaixa, que gestiona les participacions accionarials del grup, constituïdes majoritàriament per CaixaBank.

El juny del 2014 se celebrà la primera reunió del patronat, format per quinze membres, del qual fou elegit el president (Isidre Fainé) i el director general (Jaume Giró). Amb un capital social de 5.868 milions d’euros, uns actius nets de 20.000 milions i un pressupost de l’obra social de 500 milions, aquest any era la primera fundació de l’Europa continental i la tercera del món, després de la Fundació Bill & Melinda Gates i de la britànica Wellcome Trust.

Després del Referèndum de l’1 d’octubre de 2017, emparant-se en el decret del govern espanyol que facilitava el trasllat de seus empresarials, la Fundació traslladà la seu social de Barcelona a Palma, mesura que l’entitat justificà adduint la inseguretat jurídica que comportava el moviment per la independència de Catalunya.