OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran enciclopèdia catalana

Twitter

telecomunicacions telecom
Servei de xarxes socials i missatgeria de microblog que permet als usuaris enviar missatges, només de text, d’una longitud màxima de 140 caràcters, responent la pregunta “què estàs fent?”.

Els missatges es poden enviar via SMS, i missatgeria instantània, a través del mateix lloc web de Twitter o bé a través d’altres aplicacions, com Facebook, Twinkle, Twitterrific o TweetDeck. Fou creat el 2006 per Jack Dorsey i la seu és a San Francisco. Tingué un ràpid creixement i en pocs anys s’ha situat com una de les primeres xarxes socials. L’empresa ofereix el servei en diverses llengües, i des del juliol del 2012 inclou també la versió en català, després d’una campanya iniciada l’any 2009, i des del 2016 és disponible l'aplicació de Twitter per als mòbils amb sistemes operatius iOS i Android. Al novembre del 2013 començà a cotitzar en borsa. Al març del 2015 presentà Periscope, un servei de vídeo en directe que aconseguí ràpidament una gran popularitat. Des del setembre del 2016 la informació complementària agregada al missatge (nom d'usuaris citats, fotos, compressió d'arxius GI, vídeos i enquestes), amb l'excepció dels enllaços, no s'inclou en els 140 caràcters. Al novembre del 2017, després d'un període de prova, l'empresa anuncià la duplicació del límit de caràcters (280) per a tots els usuaris.

La popularització de Twitter ha donat a conèixer tota una terminologia relacionada, generalment emprada en les formes angleses. Els termes més coneguts són tweet o piulada, retweet per a indicar el reenviament d’una piulada, reply o piulada de resposta, direct message o missatge directe (privat entre dos usuaris), timeline o línia de temps emprada per a llistar les piulades cronològicament, following per a fer referència als usuaris que se segueixen i follower per als que són seguidors d’algú, així com hashtag per a indicar l’etiqueta que representa el tema del missatge, o bé trending topic o tema més emprat en les etiquetes durant un període determinat.

El 2016 tenia uns 320 milions d'usuaris i s'escrivien uns 6.000 missatges per segon. Aquest mateix any els usuaris de twitter en català eren uns 234.200.

Col·laboració: 
PLlG

Llegir més...