i Josep Peñuelas i Reixach | enciclopèdia.cat

☰ Navegació pels índexs

Gran enciclopèdia catalana

Josep Peñuelas i Reixach

Biologia i ecologia
Josep Peñuelas i Reixach

ecologia ecol
Ecòleg.
Vic, Osona, 1958

Llicenciat en biologia i farmàcia i doctor en ecologia. És professor d’investigació del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF). Fou professor titular numerari d’ecologia al Departament d’Ecologia de la Universitat de Barcelona. Dirigeix la Unitat d’Ecologia Global CREAF-CSIC-UAB. Membre de l’Institut d’Estudis Catalans (2014), ha estat president de la Institució Catalana d’Història Natural (ICHN) (2004-08) i conseller del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS) de la Generalitat de Catalunya (2005-07).

Els seus temes de treball són el canvi global, el canvi climàtic, la contaminació atmosfèrica, les emissions biogèniques de compostos orgànics volàtils (COV), la teledetecció, l’ecofisiologia vegetal, l’ecometabolòmica, la biogeoquímica i el funcionament i l’estructura dels ecosistemes terrestres. Entre els resultats d’aquests estudis, destaquen el descobriment de mecanismes ecofisiològics lligats al carboni i a l’oxigen en la distribució de les espècies, el desenvolupament de tècniques de teledetecció del funcionament d’ecosistemes d’ampli ús internacional, la posada en evidència de l’efecte del canvi global i climàtic i de la contaminació atmosfèrica sobre l’estructura i el funcionament dels ecosistemes i la biosfera (especialment, en ecosistemes terrestres), el descobriment de mecanismes i funcions de les emissions vegetals de compostos orgànics volàtils, o la introducció de tècniques metabolòmiques i moleculars diverses per a una millor comprensió dels processos ecològics i biogeoquímics.

És autor de diversos llibres d’ecologia, de més de 800 articles publicats en revistes i llibres científics (Nature, Science i PNAS) i de més de 250 de divulgació científica (La Vanguardia, Avui, El País, El Periódico, etc.). És editor associat de revistes especialitzades com Ecology Letters, Global Change Biology, Global Ecology and Biogeography, Remote Sensing of the Environment, New Phytologist o Trees, entre d’altres.

Ha rebut diversos premis i distincions, tant nacionals com internacionals: Comte de Barcelona 1990, NASA 1993, del Ministeri de Ciència del Japó 1998, premi de Medi Ambient Institut d’Estudis Catalans-Caixa Sabadell 2008, I Premi Nacional de Recerca de Catalunya 2010, ERC Synergy 2013, insígnia de plata com a membre de l’Institut d’Estudis Catalans 2014, premi Rei Jaume I 2015 en la categoria de protecció del medi ambient, premi Ramon Margalef d’ecologia 2016, el Marsh Award 2018 for Climate Change Research Prize de la British Ecological Society i el Ciutat de Barcelona en ciències de la terra i ambientals 2018 (2019, compartit amb M. Fernández-Martínez i J. Sardans). És highly cited de l’ISI Essential Science Indicators en ecologia-medi ambient, biologia vegetal, ciències agrícoles i animal i en el conjunt de tots els camps científics.

Col·laboració: 
JElC
Data de revisió: 
2019-02-15
Llegir més...