OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran enciclopèdia catalana

pactes de la Moncloa

ciències polítiques polít
Acords signats el 25 d’octubre de 1977 al palau de la Moncloa, seu de la presidència del govern espanyol, pel govern espanyol i representants de partits polítics, sindicats i empresaris per fer front al moment crític de l’Estat espanyol durant la Transició.

El pacte presentava dos vessants: econòmic i polític. En l’ecònomic, la difícil situació d’Espanya, amb una inflació i un deute preocupants afavorits per la crisi del petroli, comportà l’acceptació de l’acomiadament lliure de fins a un 5% del personal de les empreses i l’establiment d’un límit als increments salarials del 22%. S’acordà també frenar la devaluació de la pesseta i s’acceptà el dret d’associació sindical. En el terreny polític, la censura fou derogada, es declarà il·legal i es penalitzà la tortura, es reconegueren la llibertat d’expressió i les de reunió i associació polítiques, i s’abolí el Movimiento Nacional.

Dissenyats en bona part pel ministre d’Economia Enrique Fuentes Quintana, els pactes de la Moncloa foren signats pel president del govern espanyol Adolfo Suárez  i els representants de tots els partits amb representació parlamentària, bé que Manuel Fraga Iribarne, d’Alianza Popular subscriví només els acords econòmics. Signaren també els empresaris i Comissions Obreres, mentre que declinà fer-ho la Unió General de Treballadors. El Parlament espanyol aprova els pactes de la Moncloa el 27 d’octubre de 1977.

Data de revisió: 
2020-03-22

Llegir més...