OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran enciclopèdia catalana

Centre de Supercomputació de Barcelona

Barcelona Supercomputing Centre - Centre Nacional de Supercomputació; BSC-CNS
Barcelona Supercomputing Centre - Centre Nacional de Supercomputació; BSC-CNS
Aspecte de les instal·lacions del Barcelona Supercomputing Center
© BSC-CNS
informàtica inform
Institució científicotècnica proveïdora de serveis, tecnologia i dades informàtiques per a la indústria i la recerca.

Te la seu a l’antiga capella de la vil·la Torre Girona, annexa al rectorat de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), a l’anomenat Campus Nord del barri de Pedralbes de Barcelona. Participat per la UPC, la Generalitat de Catalunya i el Ministeri d’Educació espanyol, fou creat el 2004 i constituït oficialment el 2005, any que inicià l’activitat. El seu element principal és el superordinador MareNostrum, un dels més ràpids i amb una capacitat de càlcul més potent d’Europa. També disposa del MinoTauro, el segon clúster més potent del BSC-CNS, amb una arquitectura energèticament eficient i infraestructures per a dades massives, amb una capacitat total d’emmagatzematge de 300 teraflops (2018).

Líder de la supercomputació a l’Estat espanyol, la seva especialitat és la computació d’altes prestacions, coneguda també amb el nom d’HPC (high performance computing). L’objectiu del centre és oferir infraestructures i servei en supercomputació als científics, també europeus, i generar coneixement i tecnologia per transferir-los a la societat. Ha estat acreditat com a Centre d’Excel·lència Severo Ochoa; a més, és membre de primer nivell de la infraestructura de recerca europea PRACE (Partnership for Advanced Computing in Europe) i gestiona la Red Española de Supercomputación (RES). Hi treballen 300 experts i professionals d’I+D, que desenvolupen la seva pròpia recerca i participen també en projectes d’altres centres, organitzats en quatre grans àrees d’investigació: ciències de la computació, ciències de la vida, ciències de la terra i aplicacions computacionals en ciència i enginyeria.

Té l’origen en el Centre Europeu de Paral·lelismes de Barcelona (CEPBA), de la UPC, participada per la Comissió Interministerial de Ciència i Tecnologia i el Consell Interdepartamental de Recerca i Innovació Tecnològica (CIRIT), que inicià les activitats el 1991. Des de l’any 2010 forma part del Partnership for Advanced Computing in Europe, un projecte europeu d’integració de la supercomputació.

Llegir més...