Rafael Cisternas i Fontseré

(Barcelona, 1819 — Madrid, 1876)

Naturalista.

Vida i obra

Especialitzat en l’estudi dels peixos, fou catedràtic de la Universitat de València i pioner en la recopilació dels noms populars dels animals i de la introducció de les idees darwinistes. El 1861 ocupà la càtedra de zoologia de la UV, després d’haver estat professor a Salamanca i Valladolid. També hi ocupà la càtedra de botànica. Des del 1869 compatibilitzà la docència universitària amb les classes de fisiografia agrícola a l’Escola d’Agricultura i amb les de mineralogia i química dels Estudis d’Arquitectura. El 1872 fou nomenat degà de la Facultat de Ciències.

Cisternas destacà especialment en el camp de la ictiologia, amb aportacions notables al coneixement de la fauna piscícola del País Valencià i les seves costes. El treball Catálogo de los peces comestibles que se crían en las costas españolas del Mediterráneo y en los ríos y lagos de la provincia de Valencia (1867), amb la relació detallada de 236 espècies, fou premiat per l’Institut Mèdic Valencià. En els seus catàlegs faunístics incorporà les denominacions populars valencianes de les espècies que s’hi enumeraven, a més d’oferir notícies al voltant de l’aprofitament econòmic. El tret fonamental de la personalitat científica de Cisternas fou l’acceptació primerenca de les idees darwinistes, les quals procurà de difondre, sempre que li fou possible, mitjançant l’exercici docent. També es detecta l’assumpció de l’evolucionisme en els seus treballs ictiològics, en esmentar el concepte de lluita per l’existència i fer interpretacions properes a la biogeografia.

Entre les seves obres destaca “Ensayo descriptivo de los peces de agua dulce que habitan en la provincia de Valencia”, dins Anales de la Sociedad Española de Historia Natural (Memorias) (1877).

Lectures
  1. CATALÀ GORGUES, J.I.: “Camins de controvèrsia: la recepció de l’evolucionisme a València”, Mètode, 28, 2001, p. 47-52.
  2. LÓPEZ PIÑERO, J.M.: “Las ciencias morfológicas”, Las ciencias médicas básicas en la Valencia del siglo XIX, Alfons el Magnànim – IVEI – Institut d’Estudis Joan Gil-Albert, València 1988, p. 65-162.
  3. SÁNCHEZ I SANTIRÓ, E.: Científics i professionals. La Facultat de Ciències de València (1857-1939), Universitat de València, 1998.