Alàs

Alàs

© Fototeca.cat

Poble i cap del municipi d’Alàs i Cerc, a l’Alt Urgell, situat al mig de la plana, en un lleu pendent, a 768 m d’altitud, a l’esquerra del Segre, enfront del pont d’Alàs.

Rere el poble, envoltant-lo, hi ha els altiplans de Sant Miquel, de Banat i el puig de Sanatge. A més de la caseria agrupada entorn de l’església, ben a prop hi ha com un petit raval amb algunes cases. L’església parroquial és dedicada a sant Esteve. És capçada per un absis semicircular, potser d’origen romànic, i té una sola nau, coberta amb volta de creueria, a banda i banda de la qual s’obren petites capelles laterals. La festa major se celebra pel juliol.

L’església de Sant Esteve és citada ja el 819, en l’acta de consagració de la catedral d’Urgell. Sembla que antigament hi havia hagut un castell, ja que és documentat que el 1538 era en reparació per causa dels danys que havia sofert tant per part del vescomte de Castellbò com pels Cadell, que posseïen el castell proper d’Arsèguel. No es coneix, però, si era emplaçat al poble mateix o en un lloc proper. Alàs fou municipi independent fins el 1970, que s’uní a l’antic municipi de Cerc.