Amazon

Companyia nord-americana de comerç electrònic amb seu a Seattle (Washington).

L’origen de la companyia es remunta al 1994, any que l’agent de borsa Jeff Bezos deixà el seu treball a Wall Street per iniciar una aventura en l’incipient món del comerç electrònic. A partir del 1995 emprengué l’elaboració d’una base de dades amb més d’un milió de llibres, que llançà a internet. Les primeres vendes es realitzaren amb una petita estructura al garatge de casa seva, on empaquetava les comandes que rebia. El negoci cresqué amb gran rapidesa: en vuit anys (2010-17) pràcticament triplicà beneficis, que aquest any superaren els tres mil milions de dòlars, mentre que el nombre d’empleats era de més de 500.000.

Una de les claus de la seva expansió ha estat les prestacions de la seva pàgina web, on, a més del catàleg, s’inclouen tota mena d’informacions al client, des de crítiques fins a consells de lectors, a més de recomanacions que permeten la interactivitat i la compra en qualsevol moment del dia.

Tot i el seu abast mundial, l’empresa establí filials només en alguns països: el Canada, la Gran Bretanya, Alemanya, França, Itàlia, Àustria, el Japó i la Xina. L’any 2011 s’establí a l’Estat espanyol i, a l’inici, el nombre de referències de llibres en català era d’unes 50.000, tot i que el portal era únicament en castellà. L’any 2015 obrí una llibreria de tipus tradicional a Seattle, la qual, més tard, fou seguida per d’altres.

L’expansió continuà amb l’adquisició d’empreses d’internet, poc o molt vinculades al comerç electrònic, com la base de dades cinematogràfica IMDB (International Movie Data Base), el mesurador de les cerques per internet Alexa (ambdós el 1999), el lloc web d’anuncis de material fotogràfic dpreview.com (2007) i la llibreria en línia AbeBooks (2008), especialitzada en llibres antics. Altres iniciatives destacades foren el llançament de Marketplace Amazon, una plataforma per a comercialitzar els productes de particulars i empreses a partir de la seva inclusió en el catàleg Amazon (2003), i el conjunt d’eines de programari Amazon Web Services (AWS), basades en el sistema d’informàtica en núvol (2006). El 2013 anuncià el projecte Prime Air, consistent en un servei de lliurament de mercaderies mitjançant vehicles aeris no tripulats. El primer lliurament experimental fou dut a terme el desembre del 2016 a Cambridge (Gran Bretanya).

L’ampliació del catàleg de llibres amb altres articles, com el CD, el DVD i, més endavant, el llibre digital, per al qual llançà l’any 2007 el Kindle, el seu primer lector de llibres electrònics, contribuïren a augmentar substancialment el volum de negoci. En canvi, els problemes financers començaren a aparèixer amb l’extensió dels negocis de venda de productes molt allunyats del sector de la comunicació, com ara roba o dispositius electrònics, els quals requerien elevades inversions, especialment en distribució. El 2011 entrà en el sector de l’emissió de sèries i pel·lícules en línia i el 2013 llançà la primera sèrie original (Alpha House). 

Amazon també ha hagut de fer front a moltes acusacions i, fins i tot, contenciosos de les llibreries tradicionals, que l’acusaven de competència deslleial i d’usurpació a través de la seva infraestructura atípica i la potència dels seus recursos informàtics. Com a resultat de les investigacions de la Comissió Europea sobre presumptes pràctiques d’evasió fiscal a través de diverses filials a Luxemburg, el maig del 2015 començà a tributar als estats europeus on treballava.

El desembre del 2015 inicià una aposta estratègica per Catalunya amb l’adquisició d’uns terrenys de 150.000 m2 al Mas Blau (el Prat de Llobregat, Baix Llobregat) per a construir-hi el centre logístic principal del sud d’Europa. Les obres s’iniciaren el juliol del 2016 i tant la finalització com l’inici del funcionament es preveien per al 2017, amb una plantilla d’unes 1.500 persones. A banda, Amazon posà en marxa l’octubre del 2016 el centre logístic del servei Amazon Pantry a Castellbisbal (Vallès Oriental), que proveïa de productes bàsics del dia a dia, complementat amb el servei Prime Now a Barcelona de lliuraments ràpids a la ciutat i prop de trenta municipis del seu entorn, operatiu des del novembre. El març del 2017 anuncià l’obertura a Barcelona de la seu d’Amazon Marketplace per al sud d’Europa, amb el qual donava servei a petites i mitjanes empreses a través de la seva plataforma, i a l’abril la d'un quart centre logístic a Martorelles (Vallès Oriental).

La companyia començà a cotitzar al National Association of Securities Dealers Automated Quotations (NASDAQ) l’any 1997, però no fou fins l’any 2001 que donà beneficis als inversors.