Ambler Hodges Moss

(Baltimore, 1 de setembre de 1937 — Coral Gables, Florida, 27 de desembre de 2022)

Politòleg i diplomàtic nord-americà.

Llicenciat en ciències polítiques i econòmiques l’any 1960 per la Universitat de Yale i doctorat en dret el 1970 per la de George Washington, posteriorment fou oficial de l’armada. Des del 1984 fou professor d’estudis internacionals a la Universitat de Miami, de la qual fou degà fundador de l’Escola de Postgrau d’Estudis Internacionals (1984-94) i director del Dante B. Fascell North-South Center (1984-2004).

Com a diplomàtic de carrera, fou destinat a Barcelona com a vicecònsol del 1964 al 1966. Posteriorment, formà part de la delegació dels Estats Units a l’Organització dels Estats Americans, i en 1972-76 fou advocat resident de l’assessoria jurídica Coudert Brothers a Brussel·les, dedicat a transaccions comercials internacionals i legislació antitrust. En 1977-78 el president James Carter el designà per a negociar el traspàs de la sobirania de la Zona del Canal de Panamà, i posteriorment fou ambaixador a Panamà (1978-82) i, entre el 1995 i el 2001, formà part de la Comissió Consultiva Estats Units-Panamà. Fou també membre del Consell Assessor Presidencial de l’Associació de Cambres de Comerç a Llatinoamèrica, i fou membre del comitè de direcció en la primera Cimera de les Amèriques celebrada a Miami el 1994, entre altres càrrecs dedicats a la promoció del lliure comerç al continent americà.

Com a membre del cos consular, prestà un suport inequívoc als moviments clandestins democràtics i catalanistes i esdevingué un catalanòfon fluid i profund coneixedor de la realitat catalana, de la qual fou un ferm defensor i difusor als EUA: el 1965 promogué el reconeixement del català com a idioma propi de Catalunya en els serveis del Departament d’Estat i el 1994 promogué la creació d’una oficina a Miami del Consorci de Promoció Comercial de Catalunya (COPCA), on s’establí l’any següent, en què també coordinà la visita oficial a Miami del president Jordi Pujol i preparà l’acord de cooperació entre Florida i Catalunya i la visita oficial a Catalunya del governador de Florida, Lawton Chiles el 1996. Pronuncià nombroses conferències sobre les relacions catalano-nord-americanes i política internacional. És autor de nombrosos articles en revistes especialitzades en relacions internacionals i publicà (Quatre) barres i estrelles. Memòries d’un ambaixador nord-americà a Catalunya (2006), reflexions sobre Catalunya a partir de la seva pròpia experiència.

El 1986 li fou atorgada la Creu de Sant Jordi. Fou membre de diverses societats acadèmiques, entre les quals el Council on Foreign Relations (Nova York), el Royal Institute of International Affairs (Londres), l’International Institute of Strategic Studies (Londres) i de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’Institut d’Estudis Catalans, on ingressà com a membre corresponent el juny del 2008.