Archivo General de Simancas

Dipòsit documental destinat a guardar la documentació produïda per les diverses institucions estatals de Castella i de la monarquia hispànica.

L’any 1509, Ferran II de Catalunya-Aragó havia ordenat la reunió d’escriptures reials a Valladolid i a Granada. Poc temps després, aquesta documentació i la recollida al castell de La Mota i a l’alcàsser de Segòvia fou duta al castell de Simancas, on, l’any 1561, Felip II de Castella organitzà l’arxiu general de la corona de Castella sota la direcció de Diego de Ayala.

L’any 1810, Napoleó I féu conduir a París part de la documentació recollida a Simancas amb l’objectiu de crear un gran arxiu europeu, la qual fou retornada el 1816, llevat d’alguna secció de gran interès per a França. La part restant, bé que desordenada i dispersa, fou salvada del saqueig i la destrucció de l’exèrcit napoleònic gràcies a la iniciativa de Joan Baget i Pàmies, aleshores presoner a París.

L’arxiu conté 61 505 lligalls i 5 196 volums. Les sèries principals catalogades són: títols de Castella, de Flandes, d’Itàlia i de Portugal; negociacions amb Anglaterra; registre del segell. Altres fonts també importants són: manual de l’estat i patrimoni reial, butlles, secretaris provincials, guerra i marina, inquisició, patronat eclesiàstic, cambra de Castella, corts, comptadories, casa reial, gràcies i privilegis, direcció general de rendes i consell reial.