Astèrix

Astérix (fr)

Pàgina d’una edició catalana d’Astèrix

Personatge que dona nom a una sèrie d’historietes il·lustrades franceses amb text de René Goscinny i dibuixos d’Albert Uderzo.

Aparegué el 1959 en el periòdic infantil Pilote. El primer àlbum d’una aventura completa fou Astèrix el gal, publicat el 1961, al qual en seguiren d’altres, fins a un total de 23 a la mort de Goscinny (1977). Posteriorment, Uderzo n'ha continuat la publicació (10 més fins el 2011).

Obtingué un gran èxit, no tan sols a França, sinó també internacionalment, i ha estat traduït a nombroses llengües (prop d’un centenar l’any 2011), entre les quals el català. Les aventures tenen sempre com a punt de partida un poblet de la Gàl·lia romanitzada els habitants del qual, posseïdors d’una poció màgica que els fa invencibles, són inútilment assetjats pels romans i, com a protagonistes, a més del guerrer Astèrix, una sèrie de personatges que es repeteixen en tots els episodis (Obèlix, l’amic d’Astèrix, el seu gos Idèfix, el druida Panoràmix, etc.). Els autors fan una paròdia humorística de costums i problemàtiques contemporànies a través de la seva transposició a temps antics.

Al costat de Tintín, els àlbums d’Astèrix són els de més projecció internacional de l’àrea francòfona. L’any 2011 hom n'havia venut un total de 350 milions d’exemplars. El personatge ha donat nom a diversos llargmetratges, un parc temàtic (París) i al primer satèl·lit francès.