Barclays Bank PLC

Entitat bancària anglesa fundada el 1694.

Després d’un creixement ininterromput, l’any 1896 esdevingué la Barclays and Company Limited, nom que el 1917 canvià pel de Barclays Bank Limited. A la primera meitat del segle XX absorbí el United Counties Bank Limited (1916), el London Provincial and South Western Bank Limited (1918), el British Linen Bank i el Union Bank of Manchester Limited (1919-40). Essent ja el primer banc britànic, l’any 1968 absorbí el Martins Bank.

El grup Barclays comprèn, entre d’altres, el Barclays Bank PLC, que el presideix, i el Bank International Limited, el seu banc exterior. Les activitats del grup comprenen dues divisions: la del Regne Unit —banca, assegurances, serveis financers— i la internacional, que controla totes les activitats exteriors, sucursals, participades, representacions, etc. És important la seva xarxa d’oficines a les antigues colònies de l’imperi Britànic i del Commonwealth. El 2002 era representat en més de 60 estats. Aquest mateix any els seus actius totals eren de 590 mil milions de dòlars i tenia uns ingressos bruts d’uns 4,7 mil milions de dòlars.

El 1981 comprà les accions del Banc de Valladolid, propietat del Fons de Dipòsits, i s’establí a l’Estat espanyol, amb el seu nom. L'any 2004 comprà el Banco Zaragozano. A l'agost del 2014 tancà amb CaixaBank un acord pel qual venia el seu negoci minorista a l'Estat espanyol, que incloïa unes 270 oficines, a CaixaBank per uns 800 milions d'euros, mentre que conservava el negoci de la banca d'inversió.