Bertelsmann AG

Grup de comunicació alemany que es constituí el 1971 a partir de l’editorial alemanya Bertelsmann Verlag.

Sota la direcció de Reinhard Mohn, continuà la política expansiva de l’editorial iniciada als anys cinquanta. El 1977 creà la Bertelsmann Stiftung (Fundació Bertelsmann), propietària majoritària de l'empresa, que dóna suport a activitats sociocultural. En el camp editorial adquirí les editorials nord-americanes Doubleday and Co. (1986) i Random House (1998). En l’audiovisual creà el 1996 a partir de la fusió amb la Companyia Luxemburguesa de Televisió el grup televisiu CLT-UFA, el més gran d’Europa, que l’any 2000 incorporà el grup britànic Pearson. A Catalunya, és propietari de les editorials Plaza i Janés (1982), Lumen (1996) i Doyma, (1998), de l’empresa d’arts gràfiques Printer i del Cercle de Lectors. És també propietària d’empreses que operen a través d’internet. Des de la meitat dels anys noranta és la primera empresa mundial en el sector dels mitjans de comunicació. Organitzat en cinc divisions i amb presència a 63 països, el 2001 esdevingué accionista majoritari del grup RTL (Radio Televisió Luxemburg), amb emissores a diversos països d’Europa.

Un dels primers editors del món de llibres, i publica, a més, música, diaris i revistes (entre les quals Cosmopolitan, Marie Claire i Geo) i manté serveis d’impremta i clubs de venda de llibres i música, els més importants dels quals . El 2003 Bertelsmann i Sony Corporation fusionaren les divisions de música en l’empresa Sony BMG, empresa que el 2007 fou adquirida pel grup Vivendi. L'any 2013 fundà amb el grup Pearson Penguin Random House , un dels grups editorials més potents del món, del qual controlava el 53%.

A finals de la primera dècada del segle XXI emprengué una reorientació del negoci que el portà a prescindir gradualment dels clubs de subscriptors, en especial del Cercle de Lectors, una de les bases del seu fort creixement durant molts anys. La divisió espanyola (Círculo de Lectores) i, amb ella, la subdivisió catalana, fou adquirida entre 2010 i 2014 pel Grup Planeta. El 1977 creà la Fundació Bertelsmann.