cas Palau

Trama de corrupció a Catalunya centrada en el Palau de la Música Catalana i l'Orfeó Català.

Fou coneguda arran de l’escorcoll sorpresa dels Mossos d’Esquadra al Palau de la Música el juliol del 2009, a partir d’un avís anònim que alertava sobre un important desviament de fons de l’entitat, bé que el 2002 la Sindicatura de Comptes ja havia advertia d’irregularitats comptables. La investigació posà al descobert el finançament il·legal de Convergència Democràtica de Catalunya a través de donacions a l’entitat de diferents empreses, entre les quals destacava Ferrovial, a canvi de concessions d’obra pública. Després de diverses estimacions, la quantitat espoliada es xifrà en 23 milions d’euros.

Entre l’1 de març i el 16 de juny de 2017 tingué lloc el judici. De la quinzena d’acusats, sobresortien l’expresident de l’entitat, Fèlix Millet, l’exdirector administratiu, Jordi Montull, i la seva filla Gemma, exdirectora financera, acusats de cobrar suborns per als desviaments fraudulents. Setmanes abans del començament del judici, les defenses dels tres acusats van pactar amb el fiscal confessar les comissions de Convergència Democràtica de Catalunya per rebaixar les penes inicials. Per la banda de l’acusació, ni el Consorci (on estaven representades les administracions públiques) ni la Fundació del Palau de la Música acusaren CDC (que negà les acusacions a través del seu extresorer, Daniel Osácar) i no reclamaren el decomís dels 6,6 milions que presumptament Ferrovial havia abonat al partit a canvi d'obres públiques. Sí que ho demanaren la Fiscalia i la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), que exercia l’acusació popular.

El 15 de gener de 2018 s’emeté la sentència, que condemnava Millet a nou anys i vuit mesos de presó per delictes continuats de malversació i apropiació indeguda, de tràfic d'influències, de blanqueig de capitals i contra la Hisenda Pública. Se li imposà també una multa de 2,8 milions d'euros. Per la col·laboració en aquests delictes, Jordi Montull fou sentenciat a set anys i sis mesos de presó i a una multa de 700.000 euros; Gemma Montull, a quatre anys i sis mesos, i l’extresorer de CDC Daniel Osácar, a quatre anys i cinc mesos. Per la seva banda, foren absolts els dos exdirectius de Ferrovial investigats. La sentència considerà provat el finançament irregular de CDC, que fou condemnada a retornar els 6,6 milions d'euros que el tribunal considerava obtinguts en la trama. Totes les parts condemnades anunciaren que recorrerien la sentència.