Cavall Fort

Portada del primer número de la revista Cavall Fort

© Fototeca.cat

Revista per a nois i noies publicada pels secretariats catequístics de Girona, Vic i Solsona des del desembre del 1961.

Fou mensual fins al setembre del 1964 i quinzenal a partir d’aquesta data. Publica historietes il·lustrades en color, contes, articles de divulgació de temes religiosos i científics, acudits, etc. Algunes de les seves portades —n’hi ha de dibuixades per Cesc, Tàpies, Miró, Clavé— han estat premiades pel Graphic Annual de Zuric. Des del 1967 patrocina cicles de teatre infantil. Des del gener del 1998 la revista és dirigida per l’escriptora i traductora Mercè Canela, que rellevà Albert Jané (1979-88), successor, al seu torn, de Josep Tremoleda, el primer director i gran impulsor de la revista. Del 1997 al 2006 Cavall Fort promocionà també el cinema, el doblatge i l’edició de pel·lícules en català.

Al gener del 2009, coincidint amb la publicació del número 1.115, la revista renovà el disseny de la portada i la capçalera, i incorporà més pàgines i noves seccions amb la intenció de guanyar atractiu, però mantenint-ne la identitat inicial. Entre les noves seccions de participació, cal destacar un fòrum que té ressò a la revista, però sobretot al web.

La revista ha rebut molts guardons, entre d’altres, la Creu de Sant Jordi (1988), el Premi Nacional de periodisme (1994), la Medalla d’Or al mèrit cultural de l’Ajuntament de Barcelona (2002), el premi a una editorial (2004) de l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC), el Premi Nacional de cultura 2011, en la categoria de projecció social de la llengua catalana i el premi Muriel Casals de Comunicació (2023).