Els tentacles són nombrosos i retràctils en els tetrabranquis, i en els dibranquis són quatre parells (en els octòpodes o octobraquis), no retràctils i totalment o parcialment coberts de ventoses internes i, sovint, d’ungles còrnies; la conquilla dels tetrabranquis és externa; té forma d’espiral i és dividida en septes, el darrer i més gran dels quals és ocupat per l’animal, i els altres són plens d’aire. La conquilla dels dibranquis és interna (a excepció de la de les espírules, que és semblant a la dels tetrabranquis), i ha sofert una reducció progressiva i alternativa, d’una o altra part de la conquilla primitiva, des de les formes fòssils a les actuals, en algunes de les quals ha desaparegut completament (octòpodes). L’embut comunica la cavitat del mantell amb l’exterior, i a través seu passa el corrent d’aigua expulsat d’aquesta cavitat i que transporta a l’exterior els residus fecals i respiratoris i els productes sexuals; aquest corrent és utilitzat també per a la propulsió de l’animal.
El sistema nerviós és complex, i el cervell és, juntament amb el dels insectes, el més evolucionat dels invertebrats. Tenen els ganglis típics dels mol·luscs (cerebrals, pedis, pleuroviscerals, branquials, etc), però són més voluminosos i formen una massa compacta periesofàgica. Els ulls són molt desenvolupats i permeten una visió semblant a la dels mamífers; són protegits per una càpsula cartilaginosa que recobreix també els ganglis cerebrals; al cap hi ha els òrgans estàtics, olfactoris i tàctils, i a la boca, els gustatius. Els cromatòfors dèrmics són abundants i permeten canvis de coloració ràpids i altament críptics. Alguns gèneres abissals tenen també òrgans lluminosos. Els sexes són separats, i sol haver-hi dimorfisme sexual; els ous fecundats són disposats en raïms o masses compactes, sovint sobre el fons; el desenvolupament és directe.
Alguns mascles de dibranquis tenen un braç modificat, anomenat hectocòtil, que es desprèn del cos i penetra en la femella, a la qual transfereix un espermatòfor. Els cefalòpodes són exclusivament marins i estenohalins, pelàgics o bentònics, molts d’ells abissals, alguns, cosmopolites. Gairebé tots són carnívors i depredadors i s’alimenten principalment de crustacis, i són depredats en especial per cetacis i pinnípides; alguns atenyen dimensions excepcionals, i gairebé tots formen part important de l’economia pesquera.