Eastman Kodak Company

Empresa nord-americana fundada el 1892 per George Eastman .

El domicili social és a Rochester, Nova York. Dedicada a la producció de plaques fotogràfiques de gelatina i bromur d’argent, de pel·lícules transparents i de cambres fotogràfiques, fabrica també plàstics i fibres tèxtils artificials. El 1934 llançà el Kodachrome, el primer rodet fotogràfic en color produït a escala industrial. El nom del seu fundador designa un dels sistemes més coneguts del cinema en color, l'Eastmancolor. 

La càmera coneguda amb el nom de Brownie, fabricada des del començament del segle XX fins als anys quaranta, popularitzà la fotografia de consum, i amb la Instamatic l’any 1963 introduí un nou mecanisme d’inserció del rodet molt més funcional. El 1927 tenia pràcticament el monopoli de la indústria fotogràfica als EUA, i el 1984 mantenia el lideratge mundial entre les empreses del seu ram, però en forta competència amb les marques japoneses.

El 1983, un dels anys àlgids de la seva trajectòria, les vendes foren de 10.170 milions de dòlars i ocupava 125.000 empleats.

Bé que fou una de les empreses pioneres en la fotografia digital i amb càmeres com la DC290 contribuí a la popularització i el canvi revolucionari en la pràctica fotogràfica i en el consum del gran públic, l’empresa no aconseguí adaptar-se amb prou celeritat a les exigències de la nova tecnologia, i entrà en una fase de pèrdues graduals. L’any 2010 el nombre d’empleats era d’uns 19.000.

Al gener del 2012, un any després del fracàs de la venda de les patents de captació d’imatge digital, es declarà en suspensió de pagaments, cosa que li possibilità dur a terme una reorganització en profunditat. Aquest any la seva cotització en borsa fou suspesa.  

És present a l’Estat espanyol des del 1913, a través de la filial Kodak SA. Establí laboratoris a Colmenar Viejo (Castella-la Manxa) i el Prat de Llobregat (Baix Llobregat).