Edicions Destino

Editorial fundada a Barcelona el 1942 pel grup de la revista del mateix nom per a obres en castellà i en català.

En foren els principals impulsors Joan Teixidor, Ignasi Agustí i, especialment, Josep Vergés, el qual en fou gerent fins el 1989. Des del 1944 publica el premi Nadal de novel·la en castellà. El 1946 inicià publicacions en català amb la col·lecció “El Dofí” (assaig, novel·la, memòries, història). Posteriorment publicà les col·leccions “L’Àncora”, “El Trident” i “Llibres a mà” i, conjuntament amb la Universitat Pompeu Fabra “Sunion”, dedicada a clàssics de la literatura universal. També publicà monografies il·lustrades sobre temes catalans, les col·leccions de llibres d’art i l’obra completa de Josep Pla.

El 1989 l’editorial fou adquirida al 50% per Planeta, que el 1996 acabà d’absorbir-la del tot, bé que continuà publicant sota el segell Destino. L’any 2001, Joaquim Palau fou nomenat director literari en substitució d’Andreu Teixidor. En llengua catalana segueix l’edició en col·leccions com “El Dofí”, dedicada a l’assaig, la narrativa, els estudis culturals i la investigació universitària, la de “Grans llibres il·lustrats”, de temàtica diversa i en edició didàctica i acurada, sobre grans temes d’art, i la d’“Obres vàries”, en què destaca l’obra completa de Josep Pla.

Des del 1968 convoca el premi Josep Pla de narrativa, i des del 1981 l’Apel·les Mestres de literatura infantil i juvenil il·lustrada d’àmbit internacional.