Pel fet que totes les reaccions bioquímiques són catalitzades per enzims, l’enzimologia ha esdevingut una ciència auxiliar molt dinàmica, amb múltiples aplicacions mèdiques i industrials (biotecnologia). Hom hi estudia la cinètica enzimàtica (equació de Michaelis-Menten), els mecanismes de regulació (al·losteria), la compartimentació cel·lular i a l’organisme (isoenzim), la seva composició, identificació i purificació química, l’especificitat pel substrat i per la reacció, i la seva classificació. Hom se serveix també de l’anàlisi enzimològica per a estudiar l’evolució bioquímica a l’interior dels embrancaments, i fins a atènyer la diferenciació de poblacions animals.
Principals aplicacions actuals dels enzims a la indústria
| enzim | matèria primera | utilització |
|---|---|---|
| α-amilasa | midó | producció de glucosa |
| proteasa | proteïnes de la llet proteïnes de la soja | producció de pèptids o d’aminoàcids |
| papaïna | cervesa | clarificació |
| rennina | llet | producció de formatge |
| pectinasa | fruita | producció de sucs de fruites |
| cel·lulasa | cel·lulosa | producció de glucosa |
| lipasa | lípids | hidròlisi de lípids |
| invertasa | sacarosa | inversió del sucre |
| lactasa | lactosa | descomposició de la lactosa en la llet |
| glucosa-isomerasa | glucosa | producció de xarop de fructosa |
| aminoaciclasa | D-L-aminoàcids | producció de L-aminoàcids |