enzimologia

f
Bioquímica

Branca de la bioquímica que estudia els enzims.

Pel fet que totes les reaccions bioquímiques són catalitzades per enzims, l’enzimologia ha esdevingut una ciència auxiliar molt dinàmica, amb múltiples aplicacions mèdiques i industrials (biotecnologia). Hom hi estudia la cinètica enzimàtica (equació de Michaelis-Menten), els mecanismes de regulació (al·losteria), la compartimentació cel·lular i a l’organisme (isoenzim), la seva composició, identificació i purificació química, l’especificitat pel substrat i per la reacció, i la seva classificació. Hom se serveix també de l’anàlisi enzimològica per a estudiar l’evolució bioquímica a l’interior dels embrancaments, i fins a atènyer la diferenciació de poblacions animals.

Principals aplicacions actuals dels enzims a la indústria

enzim matèria primera utilització
α-amilasa midó producció de glucosa
proteasa proteïnes de la llet proteïnes de la soja producció de pèptids o d’aminoàcids
papaïna cervesa clarificació
rennina llet producció de formatge
pectinasa fruita producció de sucs de fruites
cel·lulasa cel·lulosa producció de glucosa
lipasa lípids hidròlisi de lípids
invertasa sacarosa inversió del sucre
lactasa lactosa descomposició de la lactosa en la llet
glucosa-isomerasa glucosa producció de xarop de fructosa
aminoaciclasa D-L-aminoàcids producció de L-aminoàcids