Grameen Bank

Sistema bancari fundat l’any 1976 per Muhammad Yunus, cap del Programa d’Economia Rural de la Universitat de Chittagong, destinat a facilitar crèdits entre els més pobres de Bangladesh.

Grameen significa “rural” o “poblat” en la llengua bengalí. La idea del banc fou la de donar crèdits a la gent més pobra i marginada, especialment a les dones, sobre la base que el que aquesta gent necessitava per sortir de la misèria no eren grans quantitats de diners, sinó un mínim imprescindible que els permetés treballar i ésser autosuficients.

Al setembre del 1995, la UNESCO signà un memoràndum amb el Grameen Bank en què totes dues organitzacions es comprometeren a unir esforços per combatre la pobresa en àrees específiques de la seva competència. La UNESCO dissenyà un programa d’educació bàsica per a les famílies, facilità l’assistència tècnica necessària per a engegar una empresa que proveeix de telèfons mòbils a les dones rurals de Bangladesh, assessorà sobre la utilització d’energia solar i altres energies renovables i oferí programes de formació per a estats membres interessats en el model Grameen.

L’any 2000 el Grameen Bank fou la institució financera rural més gran de tot el país, amb més de 2,3 milions de prestadors, 94% dels quals eren dones. Té 1.128 branques i dóna servei a 38.951 pobles, cobrint gairebé la meitat de tots els municipis de Bangladesh. L’impacte del sistema bancari Grameen fou estudiat i documentat en estudis elaborats per diverses agències, incloent-hi el Banc Mundial o l’Institut d’Estudis sobre Desenvolupament de Bangladesh. Al març del 2011 el Banc Central de Bangladesh ordenà la destitució de Yunus adduïnt motius d’edat, mesura que hom qualifica com a políticament motivada.