Jordi Hereu i Boher

(Barcelona, 14 de juny de 1965)

Jordi Hereu i Boher

© Grup Municipal Socialista de Barcelona

Polític.

Llicenciat en administració i direcció d’empreses i màster d’ESADE en la mateixa especialitat, adquirí experiència en empreses del sector privat vinculades al port de Barcelona. Militant del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), el 1997 fou nomenat gerent del districte de les Corts, del qual esdevingué regidor el 1999. També fou regidor del districte de Sant Andreu (2003) i regidor president de la Comissió de Seguretat i Mobilitat, des d’on impulsà l’àrea verda d’aparcament i la pacificació i descongestió del trànsit rodat.

El juny del 2006, com a conseqüència de l’accés del govern tripartit PSC-ERC-ICV a la Generalitat, fou nomenat president del districte de Gràcia i portaveu de l’Ajuntament. Nomenat alcalde el setembre del 2006 en substitució de Joan Clos i Matheu, afrontà els conflictes de les cases ocupades de Can Ricart i La Makabra, com també la convivència a la ciutat i la manera d’aplicar les Ordenances del Civisme, recorregudes judicialment per les federacions de veïns i altres entitats.

Després de les eleccions municipals del juny del 2007 encapçalà un consistori en minoria format pel PSC i ICV fins a les del 22 de maig de 2011, en què perdé l’alcaldia al capdavant de la candidatura del PSC enfront de Xavier Trias, candidat per Convergència i Unió, el qual el substituí en el càrrec. El febrer del 2012 dimití el càrrec de regidor i renuncià a liderar el grup municipal del PSC a l’oposició, càrrec en el qual fou substituït per Jordi Martí, i a optar a la reelecció del 2015. Es mantingué, però, a la presidència de la federació del PSC de Barcelona, juntament amb Carles Martí com a primer secretari. 

L’octubre del 2013 s’incorporà a l’agència de serveis fiscals i jurídics TGG com a consultor de ciutats i assessor per a empreses exportadores i importadores. El 2019 fou nomenat conseller del gestor aeroportuari AENA i el 2020 president de la companyia de satèl·lits Hispasat.

El novembre del 2023 fou nomenat ministre d’Indústria per Pedro Sánchez, substituint en el càrrec a Héctor Gómez Hernández.