Keith Rupert Murdoch

(Melbourne, 11 de març de 1931)

Magnat de la comunicació australià, més conegut com Rupert Murdoch.

Fill d’un editor de premsa australià, feu estudis d’economia i política a Oxford. A la mort del seu pare, el 1953 es feu càrrec de l’empresa familiar News Limited, la qual reflotà des d’una situació difícil per a emprendre una expansió que, a partir de l’adquisició de nombroses capçaleres i el llançament de noves publicacions, entre les quals The Australian (1964), el diari de més tirada del país, el convertí en el primer editor de premsa i en una influència política d’entitat d’Austràlia. Amb l’adquisició de The News of the World (1968), el diari de més circulació en el món anglòfon, inicià l’expansió internacional, que el portà al Regne Unit, on adquirí el tabloide sensacionalista The Sun (1969) i, posteriorment, The Times (1981). El 1973 s’introduí als Estats Units amb la compra del San Antonio Express, i el 1979 fundà a Austràlia el grup de comunicació News Corporation, que el 2004 s’implantà als EUA i del qual Murdoch, que el 1985 es naturalitzà nord-americà, n’és el màxim dirigent. El 1984 aconseguí el control total de Twentieth Century Fox, amb el qual reforçà la presència en el món de l’entreteniment.

El 1986 creà Fox, una de les principals emissores de televisió nord-americanes, que el 1996 llançà Fox News Channel, que ha disputat el lideratge a la CNN. El 1990, amb la fusió del seu canal de televisió per satèl·lit Sky Television amb British Satellite Broadcasting creà British Sky Broadcasting, que domina la televisió de pagament al Regne Unit. Els mitjans controlats per Murdoch han tingut un fort ascendent en el món polític anglosaxó, sense un decantament permanent per cap de les dues grans opcions polítiques (demòcrata / laborista o republicana / conservadora) i, en qüestions clau, mostren un elevat grau de coincidència. D’altra banda, els seus procediments d’expansió han estat motiu de crítiques i d’alguns litigis. La fortuna de Murdoch és estimada com una de les més grans del món.

El juliol del 2011 anuncià el tancament de The News of the World, després de 168 anys d’edició, arran d’un escàndol d’escoltes telefòniques i de la detenció de diversos periodistes del dominical. L’any 2013 segregà News Corporation en dues: d’una banda, 21st Century Fox, incorporava tota la secció d’entreteniment (inclosa 20th Century Fox) més la xarxa de televisió Fox, les retransmissions esportives i la National Geographic Society, entre d’altres. De l’altra, News Corp. agrupava tota la premsa i els mitjans de comunicació escrits. L’any 2019 The Walt Disney Company adquirí 21st Century Fox, llevat de la xarxa de televisió i les retransmissions esportives i de notícies, que foren agregades a News Corp., des d’aleshores redenominada Fox Corporation.

El setembre del 2023 anuncià la seva retirada i que el seu fill Lachlan (Londres, 8 de setembre de 1971) assumiria la presidència de Fox i News Corp.