A més de llet pasteuritzada, entre els seus productes hi havia llet condensada, greixos, nata, mantega, iogurts i batuts. La seu social s’establí a Barcelona, i la primera fàbrica, al carrer de Pujades d’aquesta ciutat.
Començà la producció el 1927 i amb marques i productes com les llets Letona (1925) i La Gacela (1933), les llets condensades La Pubilla, La Puntaire i La Montserratina (1933) i La Sirena (1936). El 1931 esdevingué una empresa familiar quan un dels fundadors, Marc Viader i Bas, en fou nomenat gerent. Des d’aquest mateix any, que coincidí amb el llançament del batut de cacau Cacaolat, se situà entre les primeres empreses de lactis de Catalunya.
Els anys 1936-39 fou expropiada i col·lectivitzada i, en acabar la Guerra Civil Espanyola, retornada a la família Viader. El 1955 obrí una nova fàbrica al mateix carrer de Pujades. L’any 1971 les accions de Letona foren adquirides per Central Lechera Española (CLESA), la qual posteriorment passà a la italiana Parmalat (1998) i finalment a Nueva Rumasa (2007), que, com a resultat de les grans pèrdues, el 2011 entrà en situació concursal. Aquest mateix any, Damm i Cobega adquiriren Cacaolat (pocs anys abans segregada i constituïda com a societat anònima), i el 2021 Damm es convertí en única propietària.