llibre electrònic

m
Electrònica i informàtica

llibre electrònic

© Andrey Lavrishchev / Fotolia.com

Dispositiu electrònic fabricat especialment per a poder llegir llibres, diaris, revistes i altres documents digitals.

El llibre electrònic, també anomenat eBook o e-book, a partir de la seva nomenclatura en anglès, o bé lector de llibres digitals o lector de llibres electrònics, té un disseny que imita la forma i les dimensions del llibre de paper (generalment A4 o A5). Generalment, els aparells acostumen a tenir fins a 1 cm de gruix, no superen els 500 grams de pes, consumeixen molt poca energia i poden arribar a emmagatzemar des de centenars fins a milers de llibres i documents digitals, segons el model. Les pantalles generalment són monocromes, si bé comencen a aparèixer models en color. La majoria de models utilitzen l’anomenada tinta electrònica EPD (Electrophoretic Display), fusió entre la física, la química i l’electrònica. Les pantalles amb tinta electrònica tenen com a gran avantatge que permeten la visió dels documents amb condicions extremes de llum ambiental, ja sigui en la foscor o amb llum solar, la qual cosa fa que la vista no es cansi. Hi ha aparells les pantalles de les quals són de cristall líquid (LCD).

Actualment estan en fase de desenvolupament lectors amb altres tipus de pantalles, com ara les de tecnologia OLED (Organic Light-Emitting Diode), pantalles de díodes orgànics d’emissió de llum, que milloren notablement els contrastos i el refredament de la pantalla. Segons el model, les prestacions i el format d’arxiu, el llibre electrònic permet ajustar la grandària i el tipus de lletra segons les necessitats del lector, desplaçar-se a pàgines concretes, escoltar música i llegir el llibre alhora, escriure notes, saltar mitjançant hiperenllaços, etc (llibre digital). Per contra, no tots els llibres electrònics poden gestionar tots els formats d’arxiu de documents digitals. Existeixen nombrosos models i fabricants, tot i que hi ha dos models dominants, el Reader de l’empresa japonesa Sony, i el Kindle de l’empresa nord-americana Amazon.

El llibre electrònic començà a difondre's el 1998 amb la comercialització dels primers dispositius Rocket i Softbook. Durant la primera dècada del s XXI diversos fabricants llançaren els seus llibres electrònics, iRex Technologies/Philips, Sony, Bookeen, Jinke Electronics, entre d’altres. El 2007 Amazon llançà el model Kindle, que marcà un punt d’inflexió en el mercat del llibre electrònic. Es tracta del primer dispositiu que permet la descàrrega de llibres, diaris i revistes digitals, mitjançant connexió telefònica 3G sense fil, és a dir, sense necessitat de descarregar-los prèviament des d’internet a l’ordinador personal, com requereixen la majoria de llibres electrònics que hom pot trobar actualment en el mercat. Alhora, fou el primer dispositiu vinculat a una llibreria amb una important oferta de llibres digitals.