Lluís Lloansí i Marill

(Sant Feliu de Guíxols, Baix Empordà, 25 d’agost de 1914 — Barcelona, 5 de novembre de 2009)

Compositor.

S’inicià en la música amb Juli Garreta i posteriorment fou deixeble de J.M. Vilà i Gandol. Escriví la seva primera sardana, Idil·li, l’any 1930. Cap al 1940 es traslladà a Barcelona, on actuà com a pianista, dirigí l’Orquestra del Centre Catòlic de Sants i rebé la influència d’Antoni Pérez i Moya. També dirigí les cobles Barcelona i Ciutat de Terrassa.

La seva obra se circumscriu principalment en l’àmbit de les sardanes i la música de cobla, gènere en el qual adoptà un estil clàssic i desproveït de concessions populistes, cosa que li reportà nombrosos premis sardanistes. Entre les sardanes cal destacar Flordeneu (premi Barcino 1959), Ginesta ran la mar (1964), Albada a Lloret (premi Lloret 1978), Tardoral (premi Banyoles-Ceret 1985) i Camp de fajol (1987), i entre les obres per a cobla, Preludi i dansa, per a una cobla, i Fantasia lírica, per a dues.

Fou impulsor i col·laborador del Festival de la Porta Ferrada. L’any 1999 l’Obra del Ballet Popular premià la seva trajectòria amb la Medalla al mèrit musical.