Vida i obra
Fill del notari de València Marc Antoni Ortí, fou ell mateix notari des del 1618 i succeí al seu pare com a secretari de la ciutat i del braç militar del regne. Fou comptador de la Costa marítima, escrivà de la junta de la fàbrica de murs i valls i regent del Llibre de Memòries de la Ciutat. Es casà amb Maria Moles i Llopis, filla del metge de cambra de Felip III Vicent Moles i Garcia, i el 1645 obtingué privilegi de noblesa. Són fills seus els poetes Marc Antoni i Josep Ortí i Moles.
És autor, amb Jacint Alfons Maluenda, de la Comedia famosa: la Virgen de los Desamparados de Valencia (Madrid 1669) i d’altres peces dramàtiques, també en castellà, inèdites. Redactà cròniques de festes com Siglo cuarto de la conquista de Valencia (València 1640), sobre les celebrades el 1638, on en un pròleg en català s’excusa d’escriure en castellà, Segundo centenario de la canonización de san Vicente Ferrer (València 1656), on es manifesta entusiasta de la llengua catalana, i Solemnidad festiva con que la ciudad de Valencia celebró la canonización de santo Tomás de Villanueva (València 1659).
També prengué part en alguns certàmens valencians, fou secretari del jurat en el del 1622 (del qual redactà la introducció i el vexamen en català), i fou premiat als del 1621 i el 1623. Algunes d’aquestes poesies en català i castellà figuren entre els preliminars d’edicions de l’època.
Bibliografia
- Martí Grajales, F. (1927): Ensayo de un diccionario biográfico y bibliográfico de los poetas que florecieron en el Reino de Valencia hasta el año 1700. Madrid, Tip. de la Revista de Archivos, Bibliotecas y Museos.
- Mas i Usó, P. (1999): Academias valencianas del barroco. Kassel, Reichenberger.
- Mínguez, V. (1997): Emblemática y cultura simbólica en la Valencia barroca: jeroglíficos, enigmas, divisas y laberintos. València, Institució Alfons el Magnànim, p. 35-43.
- Narbona Vizcaíno, R. (1994): “El nueve de octubre. Reseña de una fiesta valenciana (s. XIV-XX)”. Revista d’Història Medieval, 5, p. 75-106.