Martin Schulz

(Hehlrath, actualment Eschweiler, Rin del Nord-Westfàlia, 20 de desembre de 1955)

Martin Schulz

© Parlament Europeu

Polític alemany.

Llibreter i editor de professió, l’any 1982 fundà una llibreria que dirigí fins el 1994. El 1974 ingressà a les Joventuts del Sozialdemokratische Partei Deutschlands (SPD). L’any 1984 fou elegit regidor de la ciutat de Würselen, i del 1987 al 1998 en fou alcalde. Ocupà també diversos càrrecs de responsabilitat d’àmbit regional en el partit fins el 1999, que fou elegit membre de l’executiva federal.

Diputat al Parlament Europeu des del 1994, de l’any 2000 al 2004 fou president de la delegació de l’SPD del Partit Socialista Europeu, del qual fou vicepresident (2002-04) i president (2009-11). L’any 2012 fou elegit president del Parlament Europeu en successió de Jerzy Buzek, càrrec en el qual fou reelegit el 2014, i en el qual fou succeït el gener del 2017 per l’italià Antonio Tajani, del Partit Popular Europeu. Durant els anys en aquest càrrec (el primer a ocupar-lo durant més d’un mandat), maldà per donar-li un caràcter més polític, tot pronunciant-se de manera activa en qüestions de primer ordre, com són el referèndum sobre la sortida de la Gran Bretanya de la Unió Europea i l’auge de l’euroescepticisme i dels populismes.

El gener del 2017 fou elegit president de l’SPD, i fou cap de llista a les eleccions al Bundestag del setembre, en les quals, malgrat conservar el segon lloc, els socialistes sofriren una forta davallada. Els mesos següents encapçalà les negociacions per a la formació d’un nou govern de gran coalició  amb els democratacristians liderats per Angela Merkel, amb la qual arribà a un principi d’acord el febrer del 2018. Aquest pacte desencadenà, tanmateix, una controvèrsia a les bases de l’SPD que, juntament amb les crítiques que l’acusaven d’haver intentat assegurar-se el càrrec de ministre d’Afers Estrangers per anticipat, comportaren la seva dimissió de la presidència del partit el mateix mes.