operació Llibertat Duradora

Operació militar a l'Afganistan iniciada el 7 d’octubre de 2001 en resposta als atemptats terroristes de l’onze de setembre.

Dita inicialment operació “Justícia Infinita”, s’emmarca en la guerra global contra el terrorisme impulsada des del govern nord-americà presidit per George W. Bush i continuada pel president Barack Obama (2009). L’enderrocament del règim dels talibans, que havia donat protecció a l’organització Al-Qai’da liderada per Ossama Bin Laden, fou planificat, a més, amb la finalitat d’evitar que l’Afganistan continués essent un focus del terrorisme internacional de signe islamista. L’operació dóna suport militar al govern prooccidental establert al desembre i al president Hamid Karzai, elegit el 2004. La insurgència talibana i d’altres faccions islàmiques arran de l’ocupació, ha donat lloc a una guerra de guerrilles d’intensitat variable.

Bé que foren els Estats Units (amb diferència els principals participants) i la Gran Bretanya els que iniciaren els atacs, posteriorment s’afegiren a l’operació “Llibertat Duradora” una cinquantena llarga d'estats en graus, implicacions i durada diversos (segons el govern de torn). Tot i que, des de l’inici, el lideratge indiscutit recau sobre els Estats Units, al desembre del 2001 el Consell de Seguretat de l’ONU aprovà la creació de la Força Internacional d’Assistència i Seguretat (ISAF), de la qual l’OTAN prengué el comandament a partir de l’agost del 2003. Al desembre del 2009 el nombre d’efectius de l’operació atenyé el seu màxim, amb prop de 140.000 (100.000 dels quals eren nord-americans). Ateses les característiques de la guerra, les forces de l’operació duen a terme incursions freqüents al Pakistan, a les regions frontereres del qual es refugien i tenen bases els talibans. En un d’aquests atacs fou mort Bin Laden (maig del 2011).

Al final del 2012, les tropes de l’ISAF iniciaren la retirada gradual de l’Afganistan, amb la previsió de completar-la al llarg de l’any 2014. Al juny del 2013 l’exèrcit afganès prengué oficialment el comandament de les operacions de combat, bé que l’any anterior els presidents Obama i Karzai havien signat un acord d’aliança estratègica de deu anys de durada.