Popolo della Libertà

Partit polític italià.

Fou constituït oficialment al novembre del 2007 i tingué el congrés fundacional al març del 2009. Format bàsicament per la fusió de Forza Italia i Alleanza Nazionale, incorporà també una dotzena de partits menors, entre d’altres, Democrazia Cristiana per le Autonomie, Popolari Liberali i el Nuovo Partito Socialista Italiano. En les eleccions de l’abril del 2008 obtingué 271 diputats i 145 senadors i esdevingué, en coalició amb la Lega Nord, el partit de Govern. 

El líder principal és Silvio Berlusconi (president), seguit de Gianfranco Fini, els quals ocuparen els càrrecs de primer ministre i president del Parlament, respectivament. Creat amb l’objectiu de presentar un bloc compacte de centredreta enfront el Partito Democratico, a l’interior conviuen tendències molt diverses.

Al juliol del 2010 les creixents desavinences entre Fini i Berlusconi comportaren l’expulsió del primer del partit, bé que conservà la presidència de la cambra. Amb una trentena de diputats i una desena de senadors, Fini formà aleshores el grup parlamentari Futuro e Libertà.

Al novembre del 2011, com a resultat de la dimissió de Silvio Berlusconi, el Popolo della Libertà deixà de ser el partit de govern. Hom designà aleshores Mario Monti com a primer ministre d’un govern d’emergència nacional.que rebé el suport dels principals partits, entre els quals el PDL, la retirada del qual al desembre del 2012 forçà la convocatòria d’eleccions anticipades (febrer del 2013).

En sortí un govern de coalició del qual formava part el PDL, que a instàncies de Berlusconi al setembre presentà una moció de confiança contra el primer ministre, el socialista Enrico Letta. La negativa d’un sector important del partit a secundat aquesta iniciativa comportà una escissió del partit. Berlusconi rescatà al novembre el seu antic partit Forza Italia.