Twitter

Servei de xarxes socials i missatgeria de microblog que permet als usuaris enviar missatges.

Fou creat el 2006 per Jack Dorsey i la seu de la companyia és a San Francisco. Tingué un ràpid creixement i en pocs anys s’ha situat com una de les primeres xarxes socials. L’empresa ofereix el servei en diverses llengües, i des del juliol del 2012 inclou també la versió en català, després d’una campanya iniciada l’any 2009. Des del 2016 és disponible l’aplicació de Twitter per als mòbils amb sistemes operatius iOS i Android. El novembre del 2013 començà a cotitzar en borsa.

El servei permet enviar text d’una longitud màxima de 280 caràcters (originàriament i fins el novembre del 2017, 140 caràcters), responent la pregunta “què passa?”, a través del mateix lloc web de Twitter o bé a través d’altres aplicacions, com Facebook, Twinkle, Twitterrific o TweetDeck, i en alguns països mitjançant el servei de missatges curts (SMS). Des del setembre del 2016 la informació complementària agregada al missatge (nom d’usuaris citats, fotos, compressió d’arxius GI, vídeos i enquestes), amb l’excepció dels enllaços, no s’inclou en el recompte de caràcters del mateix missatge. El març del 2015 presentà Periscope, un servei de vídeo en directe que aconseguí ràpidament una gran popularitat.

La popularització de Twitter ha donat a conèixer tota una terminologia relacionada, generalment emprada en les formes angleses. Els termes més coneguts són piulada tweet, repiulada retweet per a indicar el reenviament d’una piulada, piulada de resposta o reply, missatge directe o direct message (privat entre dos usuaris), línia de temps o timeline emprada per a llistar les piulades cronològicament, following per a fer referència als usuaris que se segueixen i seguidor follower per als que són seguidors d’algú, així com etiqueta hashtag per a indicar l’etiqueta que representa el tema del missatge, i tema del momenttrending topic, tema més emprat en les etiquetes durant un període determinat.

El 2016 tenia uns 320 milions d’usuaris i s’escrivien uns 6.000 missatges per segon. Aquest mateix any, els usuaris de Twitter en català eren uns 234.200. L’abril del 2022 Elon Musk comprà la companyia per 44.000 milions de dòlars.