Vall Companys

Empresa de producció ramadera i de pinsos.

Fou creada pels germans Josep Maria i Antoni Vall i Companys amb la compra, el 1956, de la farinera La Meta de Lleida, dedicada a la producció de farines panificables, que posteriorment es reconvertí en fàbrica de pinsos. També inicià la incorporació de granges porcines i l’entrada al sector avícola a través d’un model d’integració: el granger aportava les instal·lacions i la feina, i la companyia posava la resta. El 1970 esdevingué societat anònima i es traslladà al polígon industrial El Segre. El 1977 començà l’expansió geogràfica amb l’adquisició de Gepesa, fàbrica de pinsos avícola i porcina a Vic. Aquesta expansió seguí anys després fora de Catalunya. A les dècades de 1980 i 1990, el creixement continuà amb una nova fàbrica de farines, la cria de truges i un escorxador avícola a Tarragona (1984). El 1981 començà la producció farmacèutica veterinària, origen de la filial Mevet (1992).

Els anys noranta continuà l’expansió arreu de l’Estat espanyol, i el 1993 intentà implantar-se als Estats Units (Vall Inc), iniciativa que finalitzà el 2002. El 2001 Josep Vall i Palou esdevingué únic propietari i president del grup, i la dècada següent intensificà la verticalització de l’activitat amb la incorporació dels escorxadors de porcí i de boví Patel (Vic), Cárnicas Frivall (Conca) i Frimancha Industrias Cárnicas (Valdepeñas), l'avícola Costa (Girona) i Torrent (Barcelona), la posada en marxa d'una nova fàbrica de pinsos i del centre d’inseminació artificial porcí d’Agrocesa (Valladolid) i l'adquisició d'Avidel i Avigal de la multinacional francesa Doux a Espanya. El 2015 el nombre de granges associades era d’unes 2.000, i la facturació del grup era de més de 1.300 milions d’euros. Aquest mateix any, la propietat i la direcció de l’empresa passà als fills de Josep Vall Palou, Meritxell, Josep i Òscar Vall i Esquerda.