Valle de los Caídos

Vista general del Valle de los Caídos

© Abadía de la Santa Cruz

Lloc del municipi de San Lorenzo de El Escorial (Madrid) anomenat també Cuelgamuros, a la serra de Guadarrama, on s’aixeca un conjunt monumental dedicat als morts del bàndol franquista durant la Guerra Civil Espanyola.

Hi ha una necròpolis, amb les tombes de Francisco Franco i José Antonio Primo de Rivera, i una basílica, conjunt que domina una creu de 150 m d’alçària. L’obra fou construïda en 1940-58 i hi participaren en una proporció important presoners republicans. Basada en un projecte dels arquitectes Pedro Muguruza i Diego Méndez, fou inaugurada l’1 d’abril de 1959. Segons estimacions d’historiadors, entre el 1958 i el 1983 hi foren traslladades i enterrades les restes d’uns 33.800 soldats, tant de l’exèrcit franquista com del republicà, bé que una proporció important de l’atribució és incerta. El nombre de cadàvers transportats des de Catalunya s’estima en uns 6.000. Concebut inicialment com un monument d’exaltació del nacionalcatolicisme, amb els anys el mateix règim franquista intentà donar-ne una imatge de símbol de reconciliació. Després del franquisme, el Valle de los Caídos ha estat objecte de polèmiques per la seva identificació amb la dictadura.

El 2007, amb l’aprovació de la Llei de memòria històrica, hom intentà despolititzar el monument. L’any 2014 l’ONU feu públic un informe en el qual recomanava atendre les demandes de les famílies de retirar les restes de soldats i també donar al monument un nou significat de recuperació de la memòria històrica i allunyat d’una glorificació de la dictadura. El 2016 un jutge autoritzà la primera exhumació per la via civil al Valle de los Caídos. Posteriorment, al març del 2018 un informe del Parlament Europeu criticà que el dictador tingués un mausoleu. Al setembre del 2018 el Congrés dels Diputats aprovà amb l’abstenció del Partido Popular i Ciudadanos l’exhumació i trasllat de les restes de Franco del Valle de los Caídos.