Wangari Maathai

(Nyeri, 1 d’abril de 1940 — Nairobi, 25 de setembre de 2011)

Biòloga i activista kenyana.

Es llicencià en biologia al Mount St. Scholastica College de Kansas (1964), i posteriorment a la Universitat de Pittsburgh (1966). De tornada a Kenya, s’incorporà com a professora de zoologia a la Universitat de Nairobi, i en 1967-69 amplià estudis a les universitats de Giessen i Munic. L’any 1971 aconseguí el doctorat (la primera dona de l’Àfrica Oriental que tingué el títol) i el 1974 guanyà la càtedra d’anatomia de la Facultat de Veterinària i també fou la primera dona que ocupà aquest càrrec. Lluità sempre per millorar la situació de les dones en el món acadèmic africà.

A través de la seva participació en organitzacions dedicades a lluitar contra la degradació del medi ambient, impulsades pel Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient, el 1977 fundà el Green Belt Movement (‘Moviment Cinturó Verd’), programa de reforestació contra l’erosió del sòl que al mateix temps fomentava l’ocupació i la participació de la dona en les zones rurals, iniciativa que amplià el 1986 amb la Xarxa Panafricana del Cinturó Verd.

Crítica amb el Govern de Daniel Arap Moi, que havia intentat controlar el Green Belt Movement, en el terreny més pròpiament polític intentà unir els diferents partits de l’oposició per a trencar l’hegemonia del KANU (Kenya African National Union), en les primeres eleccions democràtiques (1992), cosa que no aconseguí. Posteriorment fou detinguda diverses vegades per la seva oposició pública a diverses mesures del Govern. Després d’una d’aquestes detencions (2001), anà a la Universitat de Yale on fins al juny del 2002 impartí classes. 

De retorn a Kenya, al desembre del 2002 fou elegida diputada al Parlament per la Coalició Nacional Arc Iris, que reunia la major part de l’oposició. El 2003, el nou president del país, Mwai Kibaki, la nomenà ministra de Medi Ambient, càrrec que ocupà durant dos anys. El 2004 rebé el premi Nobel de la pau. Obtingué també altres guardons, com el Premi Goldman de Medi Ambient (1991).