Grup Enciclopèdia

Grup editorial català.

Vinculat a la Fundació Enciclopèdia Catalana, té l’origen en l’empresa Enciclopèdia Catalana, SA (1965, posteriorment Enciclopèdia Catalana, SAU), a la qual s’afegiren tot un seguit d’empreses adquirides o creades amb posterioritat, com la Galera, Text, Diccionaris de l’Enciclopèdia i Geo-Estel. Té participació en altres empreses, entre les quals hi ha Tàndem Edicions i Edicions 62, que fins el 1971 estigué vinculada empresarialment al projecte.

Es dedica a la publicació en català d’obres de tipus i de temàtica diversos. Cal esmentar-ne, en primer lloc, la Gran enciclopèdia catalana (GEC). Posteriorment s’hi afegiren altres obres del mateix gènere, com la Gran geografia comarcal, el primer volum de la qual fou publicat el 1981, seguida per la Catalunya romànica (1984), la Història natural dels Països Catalans (1984), l’Enciclopèdia de medicina i salut (1989), la Biosfera (1992), la Història. Política, societat i cultura dels Països Catalans (1995), l’enciclopèdia infantil Superenciclopèdia (2002), l’enciclopèdia temàtica per a estudiants 3E (2007), el Tradicionari (2005), l’Enciclopèdia de Barcelona (2005) i l’Enciclopèdia de l’esport català (2012), entre d’altres. Els diccionaris també són un dels productes destacats del grup. Sobresurt el Diccionari de la llengua catalana, que representà la posada al dia del Diccionari general de la llengua catalana de Pompeu Fabra i que constitueix també un pilar fundacional del projecte. Restaurat l'Institut d'Estudis Catalans, a partir del 1995 l’empresa coedita el Diccionari de la llengua catalana d’aquesta institució. Cal esmentar també un ventall de diccionaris bilingües, temàtics i especialitzats. El 1992 fou creat Text, el segell de llibre escolar, i el 2005, aparegué l’Atles català, la primera de les obres d’edicions de bibliòfil. L’editorial ha publicat també novel·la, assaig, llibres de divulgació, manuals universitaris i llibres infantils i juvenils, i ha fet incursions en el camp de les publicacions periòdiques (com ara el llançament de Sàpiens l’any 2002, revista de divulgació històrica). També s’ha introduït en el camp de la producció audiovisual amb les sèries Catalunya des de l’aire i Rovelló, en el de la producció cinematogràfica amb El zoo d’en Pitus i en el de la cartografia (Geo-Estel).

L’any 1993, amb l’Hiperdiccionari català-castellà-anglès, inicià la incorporació de les noves tecnologies de la informació i la comunicació, que continuà el 1996 amb l’edició electrònica en CD-ROM de Compacta, la primera enciclopèdia multimèdia universal en català. El 1997 incorporà continguts a internet amb l’obertura del servei Catalunya en línia, que incloïa el Gran diccionari de la llengua catalana (GDLC) i la Hiperenciclopèdia, una primera versió de la GEC per internet. El 2001 s’inaugurà el portal Grec.net, el qual l’any 2008 es reconvertí en els portals enciclopèdia.cat i diccionari.cat, que incloïen els continguts de la GEC i del GDLC, de consulta lliure. L’any 2015 es renovà el portal del grup (enciclopèdia.cat), al qual s'incorporaren, a més dels diccionaris i de la GEC, continguts prèmium procedents del seu fons per a usuaris registrats.

En el vessant empresarial, l’any 2006 tancà un acord amb la Caixa de Pensions de Barcelona i l’Editorial Planeta pel qual es repartia a parts iguals el 90% de l’accionariat del Grup 62, acord que incloïa la incorporació dels segells de narrativa i assaig Edicions Proa, Pòrtic i Mina a aquest grup. El gener del 2008 constituí amb el Grup 62 la distribuïdora Àgora Solucions Logístiques, SL, en la qual té una participació rellevant, dedicada al mercat del llibre en català, i al mes següent adquirí la secció de Grans Obres d’Edicions 62. El maig del 2021 Viena Edicions s’incorporà al Grup.

Des del 2004 té la seu al districte 22@ de Barcelona.