Alt Representant de la Unió per a Afers Exteriors i Política de Seguretat

Òrgan del Consell Europeu que té per funció dirigir i executar la política exterior i de seguretat comuna de la Unió Europea.

Nomenat per majoria qualificada del Consell Europeu, amb l’aprovació del president de la Comissió Europea, porta a terme la seva funció d’acord amb els mandats del Consell Europeu. L’Alt Representant de la Unió Europea per a Afers Exteriors i Política de Seguretat, segons la regulació del Tractat de la Unió Europea en la redacció conferida pel Tractat de Lisboa (en vigor des de l’1 de desembre de 2009) presideix el Consell d’Afers Exteriors i és un dels vicepresidents de la Comissió Europea, amb l’especial funció de vetllar per la coherència de l’acció exterior de la Unió.

La titular del càrrec d’Alt Representant de la Unió Europea per a Afers Exteriors i Política de Seguretat des de l’1 de gener de 2010, i la primera titular amb la regulació instaurada per la reforma del Tractat de Lisboa, fou Catherine Margaret Ashton. A l’agost del 2014 els caps d’estat i de govern de la Unió Europea elegiren la ministra d’afers estrangers italiana Federica Mogherini en substitució d’Ashton a partir del novembre.