Logo de l'Atles electoral de la Segona República a Catalunya

L’Atles electoral de la Segona República a Catalunya és una versió digital de l’obra del mateix nom de Mercedes Vilanova, publicada per Enciclopèdia Catalana el 2005, en versió bilingüe, català i castellà. La versió digital és només en català.

A més de vuitanta anys de distància, l’anàlisi de les consultes electorals de la Segona República permet una lectura nova. 

A partir d’estadístiques i de diàlegs amb líders i militants i amb persones analfabetes que mai no havien estat tingudes en compte, es revisen tres aspectes dels comicis: la coherència de la ciutadania, la utilització de la llei i la influència del sexe, l’edat, la classe social o la cultura. L’enfocament multidisciplinari utilitzat posa en dubte alguns mites poc qüestionats fins ara, entre d'altres, que les dones fossin conservadores i seguissin el que deia l’Església o que el proletariat apostés frívolament per l’abstenció a fi d'enfrontar-se a la burgesia. L’Atles demostra que van ser els líders polítics els qui no van entendre la moderació de les majories ni la força de la llei electoral, i d’aquí van sorgir els moviments parlamentaris que van fer inviable la República i van precipitar al caos d’una guerra civil.

L’obra s'organitza en dues branques principals. La primera branca examina el vot en cadascuna de les convocatòries, amb una especial atenció a l’evolució dels sufragis i a la participació per circumscripció, comarca i municipi. La segona branca és dedicada a Barcelona ciutat per la seva forta personalitat, deguda a la consolidació de la capitalitat i a la immigració, que va originar una gran majoria obrera.