Resultats de la cerca
Es mostren 21 resultats
any
Agronomia
Cicle del treball agrícola amb relació als factors meteorològics o a la collita produïda.
pollís
Botànica
Agronomia
Rebrot perjudicial que surt a la soca o a una branca vella d’un arbre.
desarrelar
Agronomia
Arrencar les arrels d’una planta, especialment si aquestes pertanyen a l’empelt o a la varietat.
Sense desarrelar, les característiques de l’empelt són anullades per les de la varietat
magencar
Agronomia
Fer la segona cavada o llaurada a les vinyes o a les plantes en general, pel mes de maig.
esclop
Agronomia
Tros de soca d’olivera amb alguna arrel i una part de rabassa destinat a la reproducció o a un empelt.
traiga
Transports
Agronomia
Anella de fusta o de ferro que subjecta el jou al timó de l’arada o a l’espigó de la carreta.
fangada
Agronomia
Mesura agrària emprada a Lleida, equivalent a un cinquè del jornal o a 360 canes quadrades, és a dir, a 871,6 m2
.
sembra
Agronomia
Operació d’escampar o de plantar la llavor d’alguna planta en una terra convenientment llaurada i adobada, de manera que germini.
La sembra sol ésser efectuada a la primavera oa l’estiu, llevat de la dels vegetals que resisteixen el fred de l’hivern Les llavors grosses han d’ésser enterrades a més profunditat que les petites Les llavors poden ésser sembrades a raig de cabàs oa grapats sembra a ruix , sembra a eixams , sembra a pols, , sembra a grapat o sembra a barreig , dipositant-ne algunes a cadascun dels clots fets a…
agricultura urbana
Agronomia
Agricultura que es desenvolupa en àrees urbanes o àrees d’influència urbana.
Inclou l’activitat agrícola en sentit ampli, és a dir, la producció agropecuària, l’aqüicultura, l’horticultura, la silvicultura i, en general, la gestió dels espais verds Fins fa molt poc, l’activitat agrària s’associava quasi exclusivament al medi rural és el que es coneix com a agricultura rural De tota manera, el creixement cada cop més important de les ciutats fa que l’agricultura desenvolupada en el medi urbà oa la seva rodalia sigui cada cop més destacable
era
Agronomia
Espai de terra, aplanat i ferm, damunt el qual hom posa els cereals o llegums per a batre’ls i separar el gra de la palla.
Als Països Catalans, la forma de les eres és circular, ellíptica o poligonal regió de Xàtiva, perquè el moviment de la feina és rotatori El terra és pitjat si el material és argilós o rocallós, però en les eres permanents pràcticament totes, llevat de les regions de Castelló i Xàtiva predominen les enrajolades o, a muntanya, enllosades Normalment descobertes, poden ésser tancades de paret alta en indrets molt esventats regió de la Seu o d’una de molt baixa Menorca Han d’ésser en un lloc ventós, sense pluges Hom les fa inclinades…