Resultats de la cerca
Es mostren 33 resultats
pròtid
Bioquímica
Nom genèric de diverses substàncies orgàniques compostes de carboni, hidrogen, oxigen, nitrogen, fòsfor i sofre, de pes molecular elevat i capaces de formar solucions col·loidals.
Els pròtids comprenen, entre altres, els aminoàcids i les proteïnes
nutrient
Alimentació
Dit de la substància útil per al metabolisme orgànic, que es troba en els aliments i és incorporada a l’organisme per mitjà de la digestió.
Són nutrients els pròtids, els glúcids, els lípids, les vitamines, els minerals i l’aigua
factors de Rubner
Alimentació
Factors emprats per a calcular les calories disponibles dels components dels aliments.
Són 4,1 per als glúcids, 9,3 per als lípids i 4,1 per als pròtids
unitat nutritiva
Alimentació
Paràmetre establert per König per a classificar els aliments segons llur aprofitament real (funció de la digestibilitat) i llur valor econòmic.
La unitat és 1 g de sucre Els lípids i pròtids tenen 3 unitats i 5 unitats, respectivament
poder energètic
Dietètica
Relació entre la quantitat de calories que hom pot obtenir d’un aliment i el seu pes.
Els principis immediats proporcionen diferents quantitats d’energia els glúcids, 4,1 cal/g, els pròtids, 4,1, i els lípids, 9,3, aproximadament
pebrot
pebrot
© Fototeca.cat
Botànica
Agronomia
Fruit de la pebrotera.
Hom el menja fresc o cuinat, verd o vermell La seva composició és d’un 93% d’aigua, d’un 3,5 a un 5,5% de glúcids, i petites quantitats de lípids, pròtids i minerals
valor energètic
Alimentació
Quantitat d’energia fisiològicament disponible d’un aliment, tenint en compte, per tant, les pèrdues durant la digestió, l’absorció i la utilització.
L’energia mitjana aprofitable per al gram de cadascun dels principis immediats, segons Atwater, és pròtids, 4 Kcal lípids, 9 Kcal i glúcids, 4 Kcal En calcular el valor energètic d’un aliment hom ha de tenir també en compte l’alcohol 7 Kcal/1g
quitina
Bioquímica
Polímer lineal de la n-acetilglucosamina, que és el principal constituent de les parets cel·lulars de certes algues, fongs i líquens, i de l’exoesquelet dels insectes i crustacis.
Bé que en estat pur és mecànicament i químicament molt resistent, flexible i impermeable, sovint s’impregna de pròtids o de sals calcàries que li confereixen la rigidesa característica i li minven la impermeabilitat És un compost força inalterable, àdhuc sotmès a condicions que no es donen en la natura
corticoesteroide
Bioquímica
Cadascun dels composts segregats pel còrtex de les glàndules suprarenals, caracteritzats per tenir el nucli del cicloperhidrofenantrè.
Es divideixen en dos grups glucocorticoides i mineralocorticoides Els primers tenen en el C-17 un grup ceto- o hidroxi- cortisol, cortisona i actuen sobre el metabolisme dels glúcids i els pròtids els segons no tenen al C-17 cap grup oxigenat, i actuen en el metabolisme hídric i electrolític desoxicorticosterona, aldosterona Principals corticoesteroides