Resultats de la cerca
Es mostren 13 resultats
areòmetre
Física
Instrument utilitzat en areometria per a determinar el pes específic dels líquids, consistent en una tija de vidre, seguida d’un eixamplament que fa de cambra d’aire i acabada amb un altre eixamplament més petit que conté mercuri o granalla de plom.
La seva flotabilitat en un líquid és funció directa del pes específic d’aquest líquid de forma que la longitud de tija que sobresurt de la superfície serveix, prèviament graduada, per a poder-lo determinar La tija pot ésser graduada directament en pesos específics, i llavors l’instrument pren el nom de densímetre, o en unitats convencionals, anomenades graus, fixats a conveniència particular del ram industrial que en fa ús Són emprats els graus Baumé en aplicacions generals, els graus API en la indústria del petroli, els graus Brix en la indústria del sucre, etc Les determinacions de pes…
areo-
Forma prefixada del mot grec araiós, ‘lleuger’ (ex.: areòmetre).
densímetre
Física
Areòmetre que té la tija graduada directament en pesos específics.
En el cas dels gasos, hom coneix amb aquest nom la balança de densitat de gasos
oleòmetre
Física
Oleïcultura
Areòmetre per a determinar la densitat dels olis o dels líquids oleaginosos.
També és anomenat eleòmetre
pesalicors
Química
Areòmetre per a mesurar la densitat dels líquids menys densos que l’aigua.
graduador
Tecnologia
Areòmetre emprat a les adoberies per a determinar la densitat de les dissolucions adobadores.
alcoholímetre
Química
Areòmetre que, per lectura directa, dóna la riquesa alcohòlica de les mescles d’alcohol etílic i aigua.
Els alcoholímetres usuals indiquen els graus alcohòlics Gay-Lussac grau alcohòlic Simultàniament a la lectura cal determinar la temperatura del líquid i, si és distinta de 15°C, cal corregir la lectura recorrent a unes taules La presència en el líquid de qualsevol tercera substància fa impossible la utilització directa de l’alcoholímetre, ja que modifica el pes específic
sacaròmetre
Física
Areòmetre emprat per a determinar el pes específic i, per tant, la concentració dels xarops i solucions de sucres.
La forma més corrent és l’aeròmetre de Brix, els graus del qual escala de Brix indiquen el percentatge en pes de sacarosa