Resultats de la cerca
Es mostren 71 resultats
hidrogenació
Alimentació
Tractament químic aplicat a greixos naturals destinats a l’elaboració d’aliments.
Consisteix en una saturació dels dobles enllaços dels àcids grassos per hidrogenació catalítica amb níquel, seguida de refinació i eliminació del catalitzador Millora les característiques sensorials i l’estabilitat dels greixos molt insaturats Hom l’anomena també enduriment , puix que permet, a partir dels greixos líquids, d’obtenir-ne de sòlids, útils com a primera matèria de margarines i shortenings greixos concrets Una hidrogenació excessiva elimina els àcids grassos poliinsaturats essencials, la qual cosa obliga a una hidrogenació selectiva que no arribi a una total saturació o bé a…
hidrogenació
Química
Reacció que s’esdevé entre l’hidrogen molecular i un compost orgànic en presència d’un catalitzador.
Hom pot diferenciar-ne dos tipus la d’addició o de saturació , en la qual l’hidrogen s’afegeix a un doble o triple enllaç sense trencar-lo, i la destructiva o hidrogenòlisi Els composts acetilènics fixen amb facilitat dues molècules d’hidrogen en presència d’un catalitzador, i els composts carbonilats, com els aldehids i les cetones, són reduïts amb facilitat a l’alcohol corresponent La hidrogenació catalítica és la producció de combustibles líquids per hidrogenòlisi del carbó Fou emprada durant la Segona Guerra Mundial i té aplicació en l’obtenció de l’alcohol metílic i margarines, i en la…
hidrogenat | hidrogenada
grafà
Física
Hidrocarbur laminar d’estructura similar al grafè, però en el qual cada àtom de carboni és unit, a més, a un àtom d’hidrogen, de manera que els àtoms d’hidrogen queden disposats a banda i banda de la làmina de carbonis, la qual resulta aïllant elèctricament.
Actualment el grafà se sol obtenir per hidrogenació del grafè
azulè
Química
Sòlid cristal·lí, que es fon a 99°C, isòmer del naftalè, del qual té la mateixa olor i el mateix sistema cristal·lí i part de les reaccions químiques.
A 350°C es transforma en naftalè És obtingut per ozonització i posterior hidrogenació de la Δ 9 -octalina
níquel Raney
Química
Forma altament esponjosa o finament dividida de níquel que hom obté per tractament de l’aliatge de 50% d’alumini i 50% de níquel, amb hidròxid sòdic aquós al 25%.
És pirofòric i hom l’emmagatzema submergit en aigua És molt emprat en síntesi orgànica com a catalitzador d’hidrogenació
àcid esteàric
Química
Àcid alifàtic els glicèrids del qual són presents en greixos animals i olis vegetals.
Hom l’obté sintèticament per hidrogenació d’oli de cotó i altres olis vegetals Es fon a 69-70°C i bull a 385°C
estereoespecificitat
Química
Característica que presenten algunes reaccions orgàniques consistent en el fet que només un de cada dos estereoisòmers de partida pot conduir a un dels possibles diastereoisòmers (estereoisòmer), diferent en cada cas.
Una reacció d’aquest tipus és constituïda per l’addició cis com és la hidrogenació catalítica o trans addició d’halògens als dobles enllaços
aromatització
Química
Transformació d’un compost alicíclic (amb cicles hexagonals) en aromàtic, per deshidrogenació.
L’aromatització és obtinguda, en general, escalfant en presència de catalitzadors d’hidrogenació platí o palladi o de certes substàncies fàcilment reduïbles sofre, seleni o tetraclorobenzoquinona
Paginació
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- Pàgina següent
- Última pàgina