Resultats de la cerca
Es mostren 44 resultats
forca
© Fototeca.cat
Agronomia
Pal amb dues o més puntes o branques en un cap que serveix per a regirar, apilotar, etc, palla, fems, etc, agafar garbes i carregar-les, etc.
Als Països Catalans, hom especialitzà la fusta de lledoner en la confecció de forques i de forcats a tota la conca de l’Ebre Els lledoners s’anaren concentrant a l’Albera i al Montsec, i la producció de forques després de posades en remull les branques ramificades, anomenades també forcats o forcalls , al Vallespir i al Rosselló de Perpinyà a Ceret, passant per Sureda i a la Noguera Alentorn, únic nucli forcaire subsistent
rascle
Museu de la Ciència i de la Tècnica
Agronomia
Nom de diversos instruments agrícoles emprats per a desterrossar o aplanar la terra, cobrir les llavors, arreplegar palla, herba, etc.
Consisteixen en un tros de fusta pla, en una sèrie de llistons parallels, en un sol llistó, etc, proveïts de puntes de fusta o metàlliques, que actuen damunt la terra bé arrossegats per bèsties o per tractors, bé manejats a mà per mitjà d’un mànec
cameta
Agronomia
Peça de l’arada que uneix el timó i el dental.
En les arades tradicionals és una peça de fusta corbada En les arades de pala consisteix en una peça de fusta o metàllica, recta o corbada, a la qual va fixat el cos de l’arada per mitjà dels muntants En les arades tirades per tractors la cameta es converteix en un bastidor
trill
Agronomia
Nom donat a diversos instruments emprats per a batre o, especialment, per a capolar la palla, en la batuda.
Malgrat que hom considera que les batolles o el simple bastó emprat per a batre a cops són trills, aquest nom és aplicat més correntment a la post rectangular de fusta proveïda a la seva cara inferior de ferros tallants, de claus o de trossos de pedra foguera o al corró cilíndric o troncocònic, de pedra o de fusta, guarnit de làmines de ferro, que, arrossegats per dues bèsties o per una, respectivament, eren emprats per a capolar la palla
noguera blanca americana
Botànica
Tecnologia
Agronomia
Arbre caducifoli de la família de les juglandàcies, de fulles imparipinnades i de fruits comestibles i oleífers, propi de l’est dels EUA.
Igual que les altres espècies de cària, proporciona una fusta ferma i tenaç
erer
Agronomia
Garbell gros, de quatre a cinc pams de diàmetre, que hom empra per a porgar el gra a l’era.
Els erers antics tenien les vores d’espart i la reixa de joncs o pell foradada actualment són de fusta amb un enreixat de filferro
noguera
© Xevi Varela
Botànica
Tecnologia
Agronomia
Arbre caducifoli monoic, de la família de les juglandàcies, que pot arribar a fer 30 m d’alt, d’escorça llisa i grisa, de fulles alternes imparipinnades, de flors masculines en aments pènduls i flors femenines solitàries o en petits grups i de fruits, les nous, drupacis i comestibles.
Oriünd dels Balcans, és conreat o naturalitzat en una gran part d’Europa La fusta és molt estimada en ebenisteria Brots de fulles de noquera © Xevi Varela
aplanadora
Agronomia
Màquina emprada per a completar la feina de la tragella en l’anivellament de terrenys.
És constituïda per una fusta llarga i estreta collocada en posició inclinada en relació amb el sòl, la qual, en ésser arrossegada, aplana el terreny Generalment és arrossegada per un tractor o per una haveria, bé que també n'hi ha d’autopropulsades
oleoturisme
Turisme i lleure
Agronomia
Modalitat de turisme gestionada per col·lectius de pagesos que es practica amb l’objectiu de conèixer el món de l’oli, així com el paisatge, la cultura i la gastronomia autòctona de les regions on es conreen oliveres.
Entre les activitats i els serveis de l’oleoturisme destaquen visites a oliverars, oliveres monumentals, trulls i museus específics tasts d’oli tallers de cuina i adquisició en origen d’oli, olives i articles relacionats cosmètics, olives adobades, artesania de fusta d’olivera, etc
agarbador
Agronomia
En les màquines segadores-agarbadores, mecanisme que serveix per a fer les garbes.
Consta d’uns rastells de fusta —generalment quatre— que giren sobre una torreta i que poden actuar com a segadors, ajudant el tall de la serra mitjançant un dispositiu especial, aquests rastells poden baixar fins en una plataforma des d’on escombren tot el que han tallat, ho arrosseguen i ho fan caure a terra Segons hom reguli el temps, des del pas d’un rastell agarbador al següent, són obtingudes garbes més o menys voluminoses