TEMES

29-M, la Lluna mossega el Sol

Preparats per a un eclipsi parcial de Sol?
antoinecaron_dionysius_retall.jpg
Fragment del quadre d'Antoine Caron, Dionisi Areopagita i l'eclipsi de Sol (1541) - Imatge: Domini públic. Museu Getty, Los Ángeles

El dissabte dia 29 de març tornem a tenir un dels esdeveniments astronòmics més emblemàtics i que més expectació genera, un eclipsi de Sol. En aquest cas es tracta d’un eclipsi parcial, que com el seu nom indica mostrarà el disc del Sol ocultat en part per la presència de la Lluna. Aquest eclipsi del dia 29 no serà total enlloc del planeta, i només serà observable com a parcial en un grau o altre al nord-est d’Amèrica, al nord-oest d’Àfrica i a bona part del continent europeu.

Els eclipsis solars són sempre un fenomen molt destacat perquè són espectaculars, especialment quan són totals, i rars, degut al fet que cadascun d’ells només s’observa en una part més aviat petita del nostre planeta. Per produir-se un eclipsi de Sol cal una alineació quasi perfecta a l’espai entre la Terra, la Lluna i el Sol, amb la Lluna interposant-se entre la Terra i el Sol. El més freqüent és que la Lluna no tapi del tot el Sol, i tinguem un eclipsi parcial, però atès que tenen mides aparents semblants, la Lluna pot arribar a tapar exactament tot el disc del Sol i produir-se un eclipsi total de Sol. Un cas peculiar és l’eclipsi anular en què la Lluna està ben alineada, però no tapa del tot el Sol i aquest es mostra com un anell. 

El lloc de la Terra on la Lluna mossegarà més al Sol, serà a la zona d’Akulivik, al gèlid nord del Quebec, on estarà tapat en un 90% aproximadament. A mesura que anem desplaçant-nos cap a l’est i travessant l’Atlàntic, cada cop el percentatge de cobertura serà menor i se situarà al voltant del 25% a Catalunya, la qual cosa implica una reducció de la llum procedent del Sol d’aproximadament un 16%. És a dir, no veurem pas que es faci fosc, però sí que n'hi haurà prou per poder detectar que hi ha un canvi de llum, amb un Sol lleugerament atenuat.

L’observació a Catalunya començarà una miqueta abans de les 11 hores (horari oficial), i durant una mica més d’una hora i mitja, fins a les 12:38 aproximadament, veurem com la Lluna “fa una mossegada” al Sol. El moment amb major cobertura serà a les 11:47-11:48, per tant, amb el Sol força elevat, fet que ens permetrà gaudir del fenomen. 

Recordem que NO podem mirar mai directament al Sol, ja que podríem perdre irreversiblement la vista. En conseqüència, cal fer servir aparells especials com les “ulleres d’eclipsi” o participar en activitats organitzades per experts en observatoris o agrupacions astronòmiques.

Sabies que...?

Aquest eclipsi dona el tret de sortida a un període amb tres grans eclipsis observables des de la península Ibèrica, entre els anys 2026 i 2028, l’anomenat “triplet ibèric”. Al llarg de la història el càlcul dels eclipsis ha estat un fet rellevant i s’ha utilitzat fins i tot com a estratègia de poder. Avui en dia podem preparar-nos per a aquest eclipsi o pel “triplet ibèric” consultant quan i com seran amb diverses eines, com per exemple l’aplicació Android Eclipsi Calculator 2.0, de la Universitat de Barcelona.

Nota: La versió inicial d’aquest article va ser publicada al suplement “Lectura” del diari Segre el 23 de març de 2025

Contacta amb Divulcat