TEMES

Any Assumpció Català i Poch

Comencen els actes del centenari d’un referent al nostre país
fonsdracatala_observaciosol_2.jpg
Assumpció Català i Poch - Imatge: © Fons M. Asunción Català Poch. CRAI Biblioteca de Física i Química. Universitat de Barcelona - 1950/1978

Seguim aquest any 2025 parlant de centenaris i en aquest cas ens referirem al d’una gran astrònoma catalana. Enguany la Generalitat de Catalunya ha inclòs en les seves commemoracions anuals l’Any Assumpció Català, en el centenari del seu naixement (trobareu més informació a l'Institut Català de les Dones). El pròxim dia 26 de febrer a la Universitat de Barcelona, en una de les aules on ella va donar classes, es donarà el tret de sortida de les celebracions d’aquest aniversari.

Assumpció Català i Poch és considerada una figura cabdal en la investigació astronòmica a Catalunya i a Espanya, i més encara pel fet que va ser una dona pionera en el seu camp d’investigació. Nascuda el 14 de juliol de 1925 a Barcelona, va demostrar un gran interès per les matemàtiques i l’astronomia des de ben petita, cosa que la va portar a estudiar matemàtiques, disciplina en què es va llicenciar a la Universitat de Barcelona l’any 1952.

De seguida va començar la tesi doctoral, fet que va compaginar amb la plaça que havia obtingut de docent de matemàtiques a l’ensenyament secundari i en la qual va treballar fins el 1975 com a ocupació principal, mentre que la seva tasca a la Universitat de Barcelona era només com a adjunta interina. L’any 1971 va defensar la seva tesi doctoral sobre la dinàmica de sistemes estel·lars, la primera tesi doctoral d’una dona en matemàtiques a Barcelona, i de seguida va començar a preparar oposicions per a una plaça permanent a la universitat.

L’any 1975, en les oposicions celebrades a Madrid, Assumpció Català va aconseguir una plaça permanent a la Universitat de Barcelona com a professora d’astronomia. Així va esdevenir la primera dona a obtenir una plaça permanent a la universitat, i per això podem considerar que va ser la primera astrònoma professional de tot l’Estat espanyol. I d’això només fa 50 anys! 

coberta_catala_i_poch-1.jpg
Llibre sobre Assumpció Català i Poch (FCRI)

La seva activitat docent va durar pràcticament 40 anys, fins l’any 1991, una llarga trajectòria en la qual va formar nombroses generacions de futurs físics i matemàtics amb la mateixa passió per descobrir el nostre Univers. 

En l’àmbit de la recerca va treballar en camps ben variats com ara el càlcul d’òrbites de cometes, l’observació diària de taques i protuberàncies solars i la història de l’astronomia àrab —de la qual ha estat un referent— i, en els darrers anys, va estar vinculada a la missió espacial Hipparcos de l’Agència Europea de l’Espai (ESA), que es considera la primera missió a estudiar posicions estel·lars, precursora de la recentment finalitzada missió espacial Gaia. 

Sabies que...?

Assumpció Català, com a gran referent de la ciència en clau femenina, va rebre diversos homenatges. Així, l’any 2009, pocs mesos abans de morir, va ser condecorada amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya. També el 2009 va participar en la inauguració del Parc Astronòmic del Montsec, que el 2016 va donar el nom d’Assumpció Català al seu telescopi més gran (el primer amb nom de dona d’Espanya). D’altra banda, l’any 2018 un interior d’illa de l’Eixample de Barcelona va ser batejat també amb el seu nom.

Finalment, vull comentar-vos que el 2013 la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI), en col·laboració amb la Fundació Enciclopèdia Catalana, publicà una extensa biografia de l’Assumpció Català i Poch, signada per Lluís Reales, que podeu descarregar gratuïtament aquí.
 

Nota: La versió inicial d’aquest article va ser publicada al suplement “Lectura” del diari Segre el 23 de febrer de 2025.

Contacta amb Divulcat