TEMES

En l’article Aurores a Catalunya? vàrem comentar que durant la primera setmana de juny seria interessant seguir si la regió solar activa que havia generat les aurores que vam poder observar des de Catalunya la matinada del dia 11 de maig seguia activa o no després d’una rotació solar. Doncs bé, podem afirmar que la regió s’ha mantingut activa durant aquest temps, però, com podeu veure comparant les dues imatges, se n’ha reduït molt la mida.

tacasolar1.jpg tacasolar2.jpg

A la imatge de l’esquerra podem veure la regió activa que va provocar les aurores el dia 11 de maig (s’observa clarament a sota a la dreta, amb el número 3664). A la imatge de la dreta, que correspon al dia d’avui (4 de juny), la regió activa s’identifica pel número 3697. Com podem apreciar, a la imatge d’avui, es veu clarament la reducció de la taca, tot i que segueix activa perquè ha produït alguna fulguració solar i també una ejecció de massa coronal, encara que aquestes han estat menors. De fet, actualment hi ha un avís de tempesta geomagnètica de categoria G1 degut a l’ejecció de massa coronal que es va produir el dia 1 de juny, que es preveu que arribi a la Terra avui però amb menors efectes.

Recordem que el dia 11 vàrem tenir una predicció de tempesta geomagnètica de categoria G5 (extrema) i ara és de G1 (mínim), per la qual cosa les aurores es mantindran a latituds elevades pel que fa a aquest avís en concret. Per tot plegat, podem afirmar que ara per ara no tornarem a veure noves aurores a casa nostra.

Contacta amb Divulcat