TEMES

Descobreix els secrets de la quàntica

qauntic1_0.pngLa ciència quàntica estudia el comportament de la matèria i l’energia a escales atòmiques i subatòmiques. Aquesta disciplina ha estat fonamental per a molts avenços tecnològics, com ara els transistors, els làsers i els imants de terres rares, que han transformat la nostra vida quotidiana.

Aquest 2025 celebrem l’Any Internacional de la Ciència i la Tecnologia Quàntiques, una iniciativa proclamada per les Nacions Unides per reconèixer i difondre el potencial revolucionari de la ciència quàntica en el desenvolupament sostenible i les comunicacions globals.

En aquest marc, les Biblioteques de Barcelona presenten el cicle temàtic de xerrades “L’àtom i els secrets quàntics”, en què experts en quàntica compartiran els seus coneixements i descobriments més recents. Per la seva banda, el Centre Cívic Pere Quart acollirà una sèrie de conferències, a partir del dia 15 de gener, que es convertiran en un pòdcast (que s’estrenarà el mateix dia 15), per descobrir com la quàntica influeix en la tecnologia moderna, a través d’exposicions dinàmiques i interactives i entrevistes.

En els dos casos, he tingut el plaer de coordinar les activitats, i us animo a participar-hi, perquè és una oportunitat única per apropar-nos a una de les branques més fascinants de la ciència moderna. No us ho perdeu! Podeu consultar el programa complet i inscriure-us a les activitats aquí. A continuació, et detallem algunes de les activitats més destacades:

Centre Cívic Pere Quart (Més informació)

  • Introducció a la quàntica I
    • Dimecres 15 de gener, de 17.30 a 19 h, a la Sala 8 del Centre Cívic Pere Quart.

La ciència quàntica va representar una revolució inesperada que va trigar molt a ser acceptada. Prediccions d’una precisió sense precedents. Xoc frontal amb la nostra intuïció: quantització, indeterminisme, superposició d’estats, el gat de Schrödinger.

quantic2.png
© Imatge generada per IA (programa Designer) amb instruccions de Jordi Díaz
  • Llum quàntica i les seves aplicacions quotidianes
    • Dimarts 11 de febrer, de 17.30 a 18.30 h, a la Sala 12 del Centre Cívic Pere Quart.

En aquest episodi, explorarem el fascinant món de la interacció entre radiació i matèria. Descobrirem què són els fotons i els estats excitats, i com aquests conceptes quàntics tenen aplicacions pràctiques en la nostra vida diària. Des de la tecnologia làser fins a les pantalles OLED, t’explicarem de manera clara i entenedora com la física quàntica està present en el nostre dia a dia.

  • Introducció a la quàntica II
    • Dimecres 12 de març, de 17.30 a 19 h, a la Sala 12 del Centre Cívic Pere Quart.

Explorarem les propietats incompatibles, l’entrellaçament, la no localitat i el realisme en la ciència quàntica. Descobreix si podem canviar la història, el problema de la mesura i les múltiples interpretacions d’aquesta fascinant teoria.

Biblioteques de Barcelona (Més informació)

  • Espectacle: Un viatge atòmic
    • Dilluns 3 de febrer, a les 18.30 h, a la Biblioteca Sagrada Família - Josep M. Ainaud de Lasarte. A càrrec de Josep Lluís Viladot (Lubrizol i Associació Bach) i Jordi Diaz-Marcos (microscopista, professor i comunicador científic —IN2UB/CCiTUB, Universitat de Barcelona— i ACCC).

L’àtom és el centre de tot, totes les coses estan fetes d’àtoms. Aquest espectacle, que combina ciència i música, explora la història dels àtoms i la vincula amb la història de la música, acompanyat d’imatges de microscopis potents ampliades que ens revelen tot un món invisible i sorprenent.

  • La química i l’origen de la història atòmica
    • Dilluns 10 de febrer, a les 18.30 h, a la Biblioteca El Clot - Josep Benet. A càrrec de Xavier Giménez, químic, físic i divulgador de la Universitat de Barcelona (IQTC-UB).

Explorarem els fascinants inicis de la química moderna i el treball dels pioners com Boyle, Lavoisier i Faraday, així com la taula periòdica de Mendeléiev.

  • Des de l’àtom de Dalton fins a la taula periòdica actual
    • Dilluns 17 de febrer, a les 18.30 h, a la Biblioteca Vila de Gràcia - Rosa M. Arquimbau. A càrrec de Pilar González Duarte, catedràtica jubilada de Química Inorgànica de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i membre de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC).

Una contribució fonamental per al naixement de la química com a ciència és la teoria atòmica proposada per Dalton l’any 1808. Coneixerem les regles que permeten la formació de milions de compostos químics i la taula periòdica de Mendeléiev.

  • La revolució quàntica
    • Dilluns 24 de febrer, a les 18.30 h, a la Biblioteca Sagrada Família - Josep M. Ainaud de Lasarte. A càrrec de Juan C. Paniagua, professor de Química (UB).

Tot i que encara hi ha aspectes de la teoria quàntica que no entenem, les seves prediccions han conduït a innombrables desenvolupaments tecnològics.

  • Meitnerheimer: l’àtom desfermat
    • Dilluns 3 de març, a les 18.30 h, a la Biblioteca El Clot - Josep Benet. A càrrec de Xavier Roqué (professor d’Història de la Ciència a l’Institut d’Història de la Ciència, UAB).

Abordarem aspectes clau de les vides entrellaçades per la fissió, l’urani, Hiroshima i el Nobel, per mostrar la complexitat dels judicis i les interpretacions en l’era nuclear.

  • Tecnologies quàntiques, des de l’àtom al cosmos
    • Dilluns 10 de març, a les 18.30 h, a la Biblioteca Camp de l’Arpa - Caterina Albert. A càrrec de la Dra. Lucía Castillo (ICFO) i Sebastian Grinschpun (IFAE).

Utilitzant propietats com la superposició i l’entrellaçament, aprenem a crear i manipular sistemes quàntics amb aplicacions en ciberseguretat, medicina, comunicació, indústria, mobilitat i observació del cosmos.

  • Els xips fotònics: nous horitzons amb tecnologies quàntiques
    • Dilluns 17 de març, a les 18.30 h, a la Biblioteca Vila de Gràcia - Rosa M. Arquimbau. A càrrec de Valerio Pruneri, professor ICREA. (ICFO).

Aquesta xerrada se centrarà en els xips fotònics i en com estan obrint nous horitzons en comunicacions ultrasegures, informàtica aeroespacial, automoció, biodetecció i dispositius mèdics.

  • La revolució quàntica i els materials del futur
    • Dilluns 24 de març, a les 18.30 h, a la Biblioteca Camp de l’Arpa - Caterina Albert. A càrrec de Leticia Tarruell, professor ICREA. (ICFO).

Gràcies als avenços experimentals recents, podem estudiar fenòmens quàntics exòtics amb una precisió impensable fa només una dècada, cosa que permet simular materials nous i desconeguts.

Contacta amb Divulcat