
NanoEduca: 10 anys portant la nanociència a les aules
-
- Home
-
- 1 of 40
El passat 1 d’abril vam tancar un capítol molt important en el meu recorregut com a comunicador científic de les nanotecnologies. NanoEduca, el projecte que va revolucionar la divulgació de la nanociència als instituts, va celebrar la seva darrera edició després d’una dècada fent vibrar les aules. Un viatge que va començar amb una pregunta senzilla: Com podem fer que els joves entenguin el món invisible dels nanòmetres i s’hi apassionin?
Jordi Diaz-Marcos, coordinador de NanoEduca, durant la jornada final de NanoEduca 2025 – Imatge: © NanoEduca
El vídeo de presentació del projecte resumeix perfectament aquest esperit: una aposta per fer accessible la ciència més avançada i inspirar vocacions des de les aules.
Com sempre hem dit, aquesta darrera edició no és un adeu, sinó un “gràcies” a tots els que han fet possible aquest viatge.
Els participants en la jornada final NanoEduca 2025, celebrada al Paranimf de la Universitat de Barcelona - Imatge: © NanoEduca
Què va ser NanoEduca?
NanoEduca va ser una iniciativa pionera impulsada per la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) i el Centre de Recursos Pedagògics Específics de Suport a la Innovació i a la Recerca Educativa (CESIRE), del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, per acostar la nanociència i la nanotecnologia als estudiants de secundària i batxillerat. Un model únic que combinava tres pilars:
- Formació del professorat: Cursos pràctics amb els instituts de ciències de l’educació de la UB i de la UAB per actualitzar els docents en les darreres investigacions.
Cartell de les formacions per a professorat de NanoEduca
- NanoKit: Una maleta pedagògica amb experiments hands-on per descobrir les propietats dels nanomaterials. La joia de la corona!
- Concurs anual: Els alumnes es convertien en comunicadors científics, presentant els seus treballs en format pòster o vídeo, durant un simulacre de congrés científic.
I si parlem de xifres, en aquests 10 anys, més de 25.000 alumnes i 700 centres educatius han participat en NanoEduca. També va tenir lloc una projecció internacional amb participacions de centres i alumnes de Londres, Mèxic, Àustria...).
Jornada final: punt de trobada de la creativitat de l’alumnat
Les jornades finals van ser sempre moments especials. La primera edició es va celebrar al Paranimf de la UB, un espai emblemàtic que va acollir les il·lusions d’aquest projecte emergent. Amb els anys, l’esdeveniment va créixer fins a traslladar-se al CCCB, on centenars d’estudiants presentaven els seus treballs davant d’un jurat format per investigadors i especialistes.
Els interessats poden reviure algunes d’aquestes experiències a través del canal de YouTube de NanoEduca, en què queden recollits moments com una de les jornades finals al CCCB o aquella primera edició del 2016 al Paranimf de la UB que va marcar el començament d’una aventura extraordinària.
Premi Nacional en Comunicació Científica 2018
El reconeixement no es va fer esperar. El 2018, NanoEduca va rebre el Premi Nacional de Comunicació Científica atorgat per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) i la Generalitat de Catalunya, un guardó que va posar en valor l’esforç col·lectiu de les institucions implicades i la qualitat del material didàctic desenvolupat.
Equip NanoEduca durant la recepció del Premi Nacional de Comunicació Científica 2018 - Imatge: © NanoEduca
El NanoKit: la nanociència a les teves mans
El cor del projecte va ser el NanoKit, una eina dissenyada per fer tangible el que és invisible.
En aquesta maleta pedagògica hi havia els elements necessaris per dur a terme els experiments pràctics perquè els alumnes toquessin i experimentessin amb nanomaterials i poguessin descobrir des de les propietats conductores del grafè fins al disseny d’un sensor piezoelèctric.
El NanoKit també incloïa recursos complementaris que a través de la plataforma en línia nanoeduca.cat oferien fitxes didàctiques, vídeos i aplicacions interactives per aprofundir i treballar les propietats dels nanomaterials.
En tot moment, el NanoKit tenia un enfocament STEM. No es tractava només d’ensenyar què és un nanòmetre, sinó de fer que els joves preguntessin com es podia aplicar tot plegat a la vida real.
Per això el kit vinculava ciència bàsica amb les aplicacions tecnològiques, mostrant que la nanociència és interdisciplinària, un pont entre físics, enginyers i matemàtics.
El NanoKit - Imatge: © NanoEduca
Per què NanoEduca va implicar que hi hagués un abans i un després?
En primer lloc, perquè va desfer molts prejudicis. Va demostrar que la nanociència, encara que complexa, es pot ensenyar de manera divertida i pràctica.
A més, va crear xarxa. Va unir científics, professors i alumnes en una comunitat activa, i per això sempre hem dit que “no va ser un projecte, va ser una família”.
I per acabar, perquè va inspirar futures generacions. Molts joves van descobrir la seva vocació científica gràcies a aquests tallers.
Catalunya, laboratori referent de divulgació nano
NanoEduca no va ser un cas aïllat. Gràcies a projectes com aquest, Catalunya es va consolidar com a referent en divulgació científica.
NanoEduca va ser el tret de sortida de NanoDivulga UB i la llavor d’altres grans projectes de divulgació científica referents com el Festival internacional de divulgació 10alamenos9 i el projecte d’educació Nanoinventum. Es calcula que tots aquests grans projectes han impactat en més de 350.000 alumnes durant aquests 10 anys i s’han convertit en projectes de referència, també a escala internacional. Així, per exemple, el model es va exportar a Europa a través del programa SCIENTIX i va inspirar projectes com el Nan-O-Style austríac o l’Ensinano al Brasil.
Un final ple de llavors
Com diu el lema de NanoEduca: “Si ho veus, ho recordes. Si ho toques, ho aprens”. Aquest projecte va ser la nostra manera de plantar llavors de curiositat en milers de ments joves.
Més enllà de les xifres, NanoEduca deixa un llegat profund: l’experiència dels alumnes que van descobrir la nanociència a través dels experiments, la dedicació dels professors que van incorporar aquests continguts a les seves classes i el treball en equip de les institucions que van fer possible aquest somni col·lectiu.
Encara que el projecte tanqui la seva etapa activa, tots els recursos del NanoKit continuen disponibles a nanoeduca.cat, i la seva influència perdurarà en les pròximes generacions de científics i divulgadors. La ciència, com l’educació, no hauria de tenir data de caducitat. El projecte s’acaba, però el seu impacte perdura, perquè, al capdavall, la bona divulgació no es mesura en anys, sinó en ments inquietes despertades.
L’equip NanoEduca amb els professors de les escoles participants en la darrera edició de NanoEduca 2025 - Imatge: © NanoEduca
Acabo aquest article donant les gràcies a cada professor que va dur el NanoKit a la seva aula, a cada alumne que va preguntar “I això com funciona?”, i a tot l’equip que va fer possible aquesta revolució en miniatura.