TEMES

Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència

Com cada 11 de febrer, ahir es va celebrar el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència, que té com a objectiu visibilitzar el treball de les dones científiques, així com promoure l’accés i la participació plena i equitativa de les nenes i les dones en la ciència. Aquesta data és una oportunitat per reconèixer les aportacions de les dones a la recerca i la innovació, així com per sensibilitzar sobre la importància d’incorporar la perspectiva de gènere en la producció de coneixement científic.

Les dones representen actualment el 33,3% de les plantilles d’investigadors existents en el món, segons dades proporcionades per l’Institut d’Estadística de la UNESCO per 107 països durant el període 2015-18, una xifra no absoluta perquè no tots els països compilen i comuniquen dades desglossades per sexe sobre els investigadors. Tot i que la xifra ha crescut notablement els darrers vint anys (Fig.1), les dades mostren que encara només el 16% dels professionals de l’àrea de les STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) són dones (vegeu informe de l’Observatori Social de la Fundació “la Caixa”).

Fig. 1 Proporció de dones entre els investigadors de tot el món, 1996-2018 - © UNESCO

Per revertir aquesta situació, una de les mesures estrella de l’ONU va ser reconèixer i visibilitzar el paper crític que juguen les dones i les nenes en la ciència i la tecnologia a través de la celebració de l’11 de febrer.

La pandèmia ens va portar moltes lliçons. Una d’elles va ser el paper clau de moltes dones en la seva solució, començant per la descobridora de les vacunes mRNA, Katalin Karikó, recent premi Nobel de medicina.

Malgrat la seva evident i remarcable importància, encara persisteixen barreres per a les dones en la ciència. És un fet que la ciència necessita les dones. L’11 de febrer, ens recorda que hem de treballar junts per garantir la igualtat de gènere en la ciència i ajudar les futures generacions a aplanar el seu camí i a aconseguir els seus somnis.

Per tot això, des de la Universitat de Barcelona, a través dels projectes divulgatius enfocats a les vocacions científiques Festival 10alamenos9 i NanoInventum hem volgut conèixer millor nou dones que destaquen en la nanotecnologia i en la ciència, en general, cinc nanoinspiradores i quatre nanoinfluencers. A continuació, us les presentem i compartim els vídeos de les entrevistes que els hem fet.

Las NanoInspiradores

donesciencia1.jpg

Coneixerem, a través d’entrevistes, cinc investigadores referents i pioneres en diferents camps de la nanotecnologia. Us les presentem:

Entrevista 1: Dra. Laura Lechuga, Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2): Química. Experta en el camp de la nanomedicina i els biosensors. És líder del Grup de Nanobiosensors i Aplicacions Bioanalítiques. Ha participat en diversos projectes nacionals i internacionals. Ha rebut diversos premis i reconeixements.

Entrevista 2: Dra. Agustina Asenjo, ICMM-CSIC: Física. Experta en el camp del nanomagnetisme i l’spintrònica. Líder del Grup de nanomagnetisme i procesos de imanació. Pionera a Espanya en el seu camp. A part, destaca per les seves activitats de divulgació, com el premiat documental 40 años viendo átomos o el concurs “Nanocientíficas, en 60” del Festival 10alamenos9.

Entrevista 3: Dra. Sonia Contera, Oxford University: Física. Especialitzada en sistemes biològics. Catedràtica en el departament de Física. Lidera i ha liderat diversos projectes internacionals en recerques de física i biologia i ha escrit el llibre Nano comes to life.

Entrevista 4: Dra. Sonia Trigueros (NIVD/UB): Biòloga. Especialitzada en nanosistemes aplicats a la nanomedicina. Fundadora de l’empresa de base nanobiotecnològica NIVD. Professora associada de la Universitat de Barcelona i investigadora de la Universitat d’Oxford.

Entrevista 5: Dra. Marisol Martín, IMN-CNM: Física. Especialitzada en nanotecnologia i energia. Líder del Grup de Dispositius Funcionals a Nanoescala per a Energia (FINDER). Destaquen els seus estudis en el camp de la termoelectricitat, incloent-ne dos prestigiosos projectes ERC.

Les entrevistes, d’entre 30 i 40 minuts de durada, se centren en el camp de recerca de les diferents entrevistades, les perspectives presents i futures dels diferents camps i s’acompanyen d’un debat sobre el paper de la dona científica i els reptes i obstacles a superar.

Les NanoInfluencers

donesciencia2.jpg

La tiktoker Mireia Ortega ens presenta quatre investigadores de l’IN2UB, nanoexpertas del projecte NanoInventum que ens parlaran del seu camp de recerca i de la importància de potenciar el paper de la dona i la nena en la ciència.

Entrevista 6: Dra. Marta Estrader, IN2UB/Química UB: Química. Especialitzada en sistemes d’emmagatzematge.

Entrevista 7: Dra. Ana B. Caballero, IN2UB/Química UB: Química. Especialitzada en química nanoinorgànica.

Entrevista 8: Dra. Francesca Peiró, IN2UB/Física UB: Física. Especialitzada en microscòpia TEM avançada.

Entrevista 9: Dra. Arantxa Fraile, IN2UB/Física UB: Física. Especialitzada en nanomagnetisme.

Les converses, en un format més curt (3'/4’) per adaptar-les a xarxes socials com TikTok i Instagram, se centren a conèixer les investigadores i el seu camp de recerca, i el seu paper com a nanoexpertes en el projecte NanoInventum, des de les seves visites a l’aula a la seva interacció amb l’alumnat. També es debat sobre el paper de la dona en la ciència.

Resumint, la ciència ha estat històricament un àmbit masculinitzat, en el qual les dones han estat excloses, invisibilitzades o marginades. Encara avui, les dones es troben amb nombrosos obstacles i biaixos que dificulten la seva carrera científica, com ara la falta de referents, la discriminació, el sostre de vidre, la bretxa salarial o la conciliació. Com hem vist, només el 30% dels investigadors del món són dones, i només el 3% dels premis Nobel de ciències han estat atorgats a dones.

Per això, és imprescindible que tant les institucions com la societat civil es comprometin a impulsar les vocacions científiques entre les nenes i a donar suport a les dones que treballen en la ciència. En aquest sentit, us hem presentat nou exemples de dones que han destacat en diferents àmbits de la ciència i que han contribuït al progrés de la humanitat amb els seus descobriments i innovacions. Aquestes dones són només una mostra de les moltes que han fet història en la ciència, malgrat les adversitats i els prejudicis que han hagut d’afrontar.

En conclusió, el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència és una ocasió per reivindicar el paper fonamental de les dones en la ciència i per reclamar una major igualtat de gènere en aquest àmbit. Només així podrem construir una ciència més inclusiva, diversa i responsable, que respongui als reptes i a les necessitats de tota la societat.

Contacta amb Divulcat