TEMES

Abstracció del nanomon: hibridació de pintura i nanociència

Fa un temps vam publicar a #Divulcat una sèrie d’articles sobre projectes d’hibridació entre ciència i art (vegeu NanoCaedre 1, 2 i 3), mitjançant els quals vam veure com diferents disciplines científiques apropaven la nanociència al gran públic mitjançant una forma molt innovadora i suggeridora.

D’aquests articles vull destacar el següent paràgraf: “…des de l’origen mateix de la nostra espècie una de les nostres necessitats innates més primitives ha estat intentar comprendre el món que ens envolta i després compartir aquesta comprensió. Això ho hem aconseguit i interpretat amb la ciència i l’art, les quals han treballat plegades durant milers d’anys.”

Avui us portem una altra proposta, també innovadora i diferent, el taller “Dibuixa el que no es veu”, activitat desenvolupada al Centre Cívic Pere Quart de Barcelona, dins de la Setmana de la Ciència 2023.

Pintura i ciència: un camí que s’ha anat creuant

Des de les primeres pinzellades i passant pels primers experiments científics, s’ha comprovat com aquestes dues disciplines, pintura i ciència, han ballat en una sintonia aparentment imprevista, de manera que s’han enriquit mútuament.

Leonardo da Vinci, un pioner renaixentista, no només va capturar la bellesa en el seu art, sinó que també va desentranyar els misteris de l’anatomia humana. Les seves detallades disseccions revelen una comprensió excepcional de la complexitat del cos humà, i fusionen art i ciència d’una manera única.

pintura_nanociencia1.jpg

Home de Vitruvi o Estudi de les proporcions ideals del cos humà, dibuix de Leonardo da Vinci

El segle XVII va veure com sir Isaac Newton aportava un llegat que transcendia les ciències físiques. Les seves investigacions sobre la descomposició de la llum en els colors de l’arc de Sant Martí van donar peu a una revolució en la teoria del color, que impactà directament en la manera en què els artistes perceben i utilitzen la paleta cromàtica.

A través d’aquest breu recorregut, descobrim com la curiositat científica i la creativitat artística s’han alimentat mútuament, de manera que han teixit una trama que ha donat vida a algunes de les obres d’art i els descobriments científics més impactants de la història. Cada experiment i cada pinzellada són testimonis d’una relació que va més enllà de la superfície, i revelen que, en la història de la humanitat, la ciència i la pintura són aliades inseparables en la recerca de la comprensió i l’expressió del món que ens envolta.

Benvinguts a aquesta apassionant exploració on la ciència i la pintura es fusionen en una simfonia eterna d’aprenentatge i creativitat!

Taller “Dibuixa el que no es veu”

El taller “Dibuixa el que no es veu” va combinar explicacions, demostracions i accions artístiques. Va començar amb una breu explicació del món nano combinada amb una petita demostració de productes nano per mostrar com la nanoescala influeix en les propietats dels materials.

A continuació, vam mostrar com la nanociència pot tenir també una bellesa amagada. Per fer-ho vam projectar la TEDx talk “La bellesa de l’invisible”.

Posteriorment, el pintor professional Jesús Martin, que m’acompanyava en aquesta proposta, va explicar quina és la relació entre la ciència i l’art al llarg de la història amb alguns exemples que podien servir d’inspiració per a les obres que es desenvoluparien més tard.

pintura_nanociencia2.jpg

Imatge d’un dels moments del taller “Dibuixa el que no es veu” - Foto: © J. Díaz

Aquesta primera part del taller va finalitzar amb una petita explicació d’una sèrie d’imatges científiques basades en microscòpia de sonda pròxima extretes de l’exposició “Un passeig pel nanomon”.

A la segona part del taller, va arribar el torn per a la pintura.

Jesús va explicar als participants diferents tècniques pictòriques per captar i pintar l’abstracció partint de l’explicació prèvia, tant des del punt de vista de la nanociència explicada com de les diferents pintures històriques mostrades per Jesús que serviren d’exemple d’hibridació entre art i ciència.

Per concloure aquest petit post, compartiré amb vosaltres les obres resultants del taller amb els seus títols, unes obres que es podran veure en directe en l’exposició que estem preparant per al gener del 2024.

pintura_nanociencia3.jpg pintura_nanociencia4.jpg pintura_nanociencia5.jpg pintura_nanociencia6.jpg
Entramat Nanedant Despatró Travel to the body
pintura_nanociencia7.jpg pintura_nanociencia8b.jpg pintura_nanociencia9.jpg pintura_nanociencia10.jpg pintura_nanociencia11_0.jpg
Molecularment Cèl·lules malignes Buscant la porta Revelant el cor de la nano Codificat

De nou queda demostrat el potencial de la hibridació entre l’art i la ciència. Tant des del punt de vista dels científics com dels artistes, perquè la creativitat flueix en els dos sentits el que possibilita unes molt potents interaccions.

Contacta amb Divulcat