TEMES

Divulcat visita l’Institut de Ciències del Mar-CSIC

El 4 de juliol al matí, una trentena de persones vam visitar les instal·lacions de l’Institut de Ciències del Mar-CSIC (ICM-CSIC), situades al passeig Marítim de la Barceloneta (Barcelona), en el marc d’una nova activitat organitzada —la primera després de la pandèmia de la covid-19— per Divulcat.

whatsapp_image_2023-07-04_at_13.01.42.jpeg

Albert Calbet ens va parlar de l'ICM-CSIC i de la seva recerca en una xerrada prèvia a visitar de les instal·lacions

Guiats pel doctor en Ciències del Mar Albert Calbet, autor de Divulcat, vam descobrir l’ICM-CSIC, la seva filosofia de treball —que prima l’excel·lència, la transferència social, la ciència ciutadana, la divulgació i la paritat de gènere—, i les seves instal·lacions, i, per descomptat, la importància del plàncton tant en l’ecosistema marí com per a la vida a la Terra.

Albert Calbet és autor de Divulcat des de l‘any 2020. En el seu blog LA MAR DE PLÀNCTON ha publicat fins ara més d’una trentena d’articles on ha explicat què és el plàncton, quina és la seva biologia, com els afecta el canvi climàtic, com es fa la recerca en aquest àmbit, quines són les recerques que està duent a terme o quin ús industrial té el plàncton, entre d’altres.

clipboard1.jpg

En la visita a les instal·lacions vam conèixer José Manuel Fortuño, encarregat del microscopi electrònic de rastreig, que ens va explicar com treballen i analitzen les mostres fixades en aquest aparell de 3 nanòmetres de resolució; el laboratori on treballa Albert Calbet amb els seus contenidors on es cultiven les diferents espècies de zooplàncton a temperatures controlades, i el laboratori de fitoplàncton i virus marins on Dolors Vaqué i Irene Forn ens van mostrar el treball que duen a terme.

clipboard2.jpg

Des de Divulcat donem les gràcies a l’ICM-CSIC, a Albert Calbet, a José Manuel Fortuño, a Dolors Vaqué, a Irene Forn, a Maria de la Unitat de Divulgació i Comunicació de l’ICM-CSIC, pel seu acompanyament durant la visita; a la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació pel seu suport en l’organització d’aquesta activitat, i a tots els seguidors de Divulcat que han participat per fer d’aquesta visita una experiència molt satisfactòria. 

Ens continuareu trobant a Divulcat, on podeu llegir els interessants articles que publiquen una seixantena d’investigadors dels Països Catalans.

I si no us en voleu perdre cap, també us podeu subscriure al butlletí, on a més anirem anunciant les properes activitats que estem preparant.

Contacta amb Divulcat