TEMES

Centenari del naixement de Joan Oró

Ahir, 26 d’octubre, es van celebrar els 100 anys del naixement del bioquímic Joan Oró, un fet que ha estat el motor per a la celebració durant aquest 2023 de l’Any Joan Oró.

Joan Oró i Florensa (Lleida, 26 d’octubre de 1923 – Barcelona, 2 de setembre de 2004) és un dels científics més rellevants del segle XX. Va dedicar la seva carrera, desenvolupada als EUA, a l’estudi de l’origen de la vida. En aquest àmbit, va fer contribucions cabdals que han inspirat generacions posteriors de científics. El descobriment, culminat l’any 1959, de com una Terra primitiva podria haver fabricat adenina (un dels principals components de l’ADN i també crucial en els processos cel·lulars de generació d’energia) el va convertir en una figura amb un reconeixement mundial. Aquesta recerca li va obrir les portes a la NASA com a assessor en els projectes Apollo a la Lluna i, molt especialment, en el disseny de les missions Viking a Mart i en la interpretació correcta dels resultats que es van obtenir.

joanoro2.jpeg

Acte d'homenatge a Joan Oró al Parlament de Catalunya - Foto: © MPG

El passat 2 d’octubre es va celebrar al Parlament de Catalunya el darrer dels actes d’homenatge a Joan Oró en record i reconeixement del científic i la seva investigació.

L’acte celebrat al Parlament, coorganitzat per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) i la Fundació Joan Oró, va discórrer al voltant de la figura de Joan Oró a partir del seu breu pas per la política com a diputat per Lleida l’any 1980 durant la primera legislatura del recuperat Parlament català. Una taula rodona guiada per la periodista Cristina Sáez, va mostrar la persona i el científic que fou Joan Oró. Hi van participar el Molt Honorable president Jordi Pujol, el director general de la FCRI Jordi Mas, el científic i deixeble d’Oró Emili Gelpí, la divulgadora científica Mercè Piqueras i el professor d’Història de la ciència Xavier Roqué. L’acte va comptar a més amb unes paraules de la filla de Joan Oró, Maria Elena Oró i Forteza, i el va cloure la presidenta del Parlament de Catalunya, Anna Erra.

A la videoteca del Parlament podeu veure l’acte i sentir les paraules de record sobre la persona, el científic i el polític que fou Joan Oró.

L’Any Oró començà el 13 de març de 2023 amb un acte a l’Auditori de la Universitat de Lleida, la ciutat natal de Joan Oró, on l’insigne bioquímic es descobrí volent conèixer i aprendre sobre l’origen de l’existència i la posició de l’home a l’Univers.

joanoro1.jpeg
Portada del llibre Joan Oró, publicat per FCRI - Foto: © MPG

La programació de l’Any Joan Oró ha inclòs més d’una cinquantena d’activitats, entre les quals, diversos cicles de conferències a Catalunya i a la Universitat de Houston (EUA) i un festival promogut pel Parc Astronòmic del Montsec. Cal destacar també la “Ruta Joan Oró: l’origen de la vida”, un viatge en el temps per descobrir, des de Lleida, el desenvolupament de la vida a la Terra, l’exposició itinerant “Joan Oró. A la cerca de l’origen de la vida”, comissariada per Joan Antón Català, comissari també de l’Any Joan Oró, i el documental Joan Oró, la fórmula de la vida, una producció de la Fundació La Caixa. 

Finalment, com a homenatge atemporal, la FCRI, aquest 2023 ha publicat una reedició revisada per Mercè Piqueras de la biografia Joan Oró, de Miquel Pairolí, dins de la seva “Col·lecció Biografies”. Si voleu conèixer en profunditat la figura de Joan Oró, des de Divulcat us convidem a llegir aquesta nova edició, en la que hem participat com editors, que us podeu descarregar en format digital en aquesta pàgina de la FCRI.

https://projectes.fundaciorecerca.cat/biografies/index.asp?accio=formulari&pdf=1

Més informació sobre Joan Oró:

Gran Enciclopèdia Catalana: https://www.enciclopedia.cat/gran-enciclopedia-catalana/joan-oro-i-florensa 

Història Natural dels Països Catalans: https://www.enciclopedia.cat/historia-natural-dels-paisos-catalans/del-medi-interestellar-a-lorigen-de-la-vida i https://www.enciclopedia.cat/historia-natural-dels-paisos-catalans/els-cossos-menors-del-sistema-solar-asteroides-cometes-i

Divulcat: https://www.enciclopedia.cat/divulcat/Joan-Oro-de-Lleida-a-Univers

Contacta amb Divulcat